Artrose - kraakbeen slijtage | MoveWell kan u helpen!

Artrose

Artrose

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening. Gewrichten worden continue zwaar belast, dit kan uiteindelijk resulteren in een blessure. Hierbij is er sprake van geleidelijke afbraak van het kraakbeen en verandering van het bot-oppervlak ofwel groei van uitsteeksels aan het bot. Lees graag hieronder verder over artrose.

Anatomie van het gewricht – kraakbeen

Een gewricht is het scharnier tussen twee botten. Het uiteinde van deze twee botten heeft kraakbeen. Dit kraakbeen is glad en beweegt soepel over elkaar heen. Mede ook door de aanwezige gewrichtsvloeistof die zorgt voor een goede smering van het gewricht. Een stug kapsel zit om het gewricht heen en er lopen hier ook sterke banden en spieren om het gewricht, die de functie hebben het gewricht stabiel, maar ook mobiel te maken.


Symptomen bij artrose

Klachten zijn onder andere pijn en stijfheid. Zwelling en / of verdikking van het gewricht en beperkte beweging of flexibiliteit. Er is vaak een diepe pijn voelbaar in het gewricht. Klachten zijn voornamelijk voelbaar bij vroeg in de morgen of na rust, voornamelijk bij het begin van het bewegen van de gewrichten. Artrose in een verder stadium laat vaak meer constante klachten zien.

artrose

Hoe ontstaat artrose?

Vanaf het twintigste levensjaar wordt het kraakbeen geleidelijk steeds iets minder gesmeerd en kan er wrijving optreden bij beweging. De kwaliteit van het gewichtskraakbeen gaat ook iets achteruit. Mede hierdoor wordt de belastbaarheid en de beweeglijkheid van het gewricht minder. Dit kan resulteren in pijn, stijfheid en bewegingsbeperking.

 

Slijtage ontstaat voornamelijk op de gewrichten waar veel gewicht op rust, zoals de knieën en heupen, maar ook delen in de rug en nek kunnen aangetast raken. Slijtage kan geleidelijk ontstaan. Hoe en waarom is vaak onduidelijk. Echter zijn er een aantal risicofactoren. Een trauma van het gewricht zoals door een auto-ongeluk of sportletsel kan het gewricht eerder doen slijten.

 Wie krijgt artrose?

Slijtage is niet tijdsafhankelijk. Zelfs in de skeletten van Neanderthalers zijn sporen van artrose gevonden. Slijtage beperkt zich niet alleen tot de mens. Het komt vooral voor bij gewervelden zoals vogels, vissen en zoogdieren. Behalve bij vleermuizen en luiaards, die hun hele leven ondersteboven hangen, waarbij er maar weinig gewicht op hun gewrichten rust. Waarom sommige mensen wel last krijgen van artrose en andere niet, is niet bekend.

 

Artrose komt vooral voor bij mensen boven de 70 jaar echter begint slijtage van het kraakbeen al vaak op 35 jarige leeftijd. Artrose komt ongeveer de helft keer zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Daarnaast speelt erfelijkheid een rol.

 

Voldoende beweging is ook erg belangrijk. Het tegenovergestelde, namelijk rust, heeft vaak eerder een negatief resultaat voor het gewricht dan positief. Het doel is het gewricht beweegbaar te houden, dit komt de smering van het gewicht ten goede. Gewicht op het gewricht kan ook slijtage versnellen. Zwaarlijvigheid kan resulteren in een grote kans op artrose.

artrose

Behandeling van artrose gerelateerde klachten

Een chiropractor behandelt geen artrose maar de klachten die hier uit voort komen. De meest voorkomende klachten zijn pijn, stijfheid en bewegingsbeperking. Zoals aangegeven ontstaan deze door kraakbeen afbraak, dit is onomkeerbaar. Echter kan de chiropractor wel de pijn en stijfheid die is opgetreden door de plaatselijke ontsteking verminderen en beweging verbeteren.

 

De chiropractor bij MoveWell zal in het eerste consult eerst een beeld willen krijgen van uw algehele gezondheid. Na vragen specifiek over uw klachten, volgt een grondig lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt vooral gekeken naar de beweeglijkheid van uw gewrichten. De chiropractor zal geïnteresseerd zijn in eventueel eerder genomen röntgenfoto’s of ander diagnostisch onderzoek om zijn behandelplan te kunnen opstellen. Röntgenfoto’s laten vormveranderingen van het gewricht en soms het bot zien.

De chiropractor probeert door middel van specifieke druktechnieken, de beweging te verbeteren. Niet alleen het aangedane gewricht is van belang. De chiropractor zal het gehele bewegingsapparaat onder de loep nemen. Bij nekklachten kunnen bijvoorbeeld compenserende bewegingen in de lage rug ook tot klachten leiden. De spieren zijn ook van groot belang gezien een goede spierfunctie essentieel is voor een goede bewegingsfunctie. Het blijft een zwakke plek.

 

Het trainen van bil-, buik- en rugspieren is van groot belang. U krijgt ook advies over goede houding, ergonomie, sport en oefeningen. Zoals de slogan van de website: ‘Move Well Feel Better’ wordt u aangeraden te bewegen. Het is belangrijk dat u zich hierover laat informeren, verkeerd bewegen kan de klachten juist verergeren. MoveWell zal via het in3stappenbeter plan alle aspecten van de klacht aanpakken. Lees hier meer over in 3 stappen beter.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Dit kan op verschillende manieren, namelijk via ons telefoonnummer 035-7600645, e-mail ons via info@movewell.nl, onderstaand formulier of bekijk hieronder direct de online agenda van onze chiropractors en plan zelf uw afspraak in.

Sten Hofstad chiropractor

Sten Hofstad

Chiropractor
Desiree-Griesel

Desiree Griesel

Chiropractor
Jarco-Schol

Jarco Schol

Chiropractor

Uw naam

Uw emailadres

Uw bericht

Hoe bereikt u MoveWell?

Onze praktijk is gevestigd in Medisch Centrum Dudokpark op de 2e etage.

Voor meer informatie:

Chiropractie Hilversum

Onze missie is om u goed te laten bewegen zonder klachten:

MOVE WELL FEEL BETTER!

rugrevalidatie oefeningen