Enkelklachten | Chiropractie MoveWell kan u helpen

Enkel/voetklachten

Enkelklachten

Enkelklachten belemmeren ons in het dagelijks leven. Ze zorgen voor een beperkte bewegingsvrijheid en een pijnafwijkende houding. Dit kan door de extra benodigde energie overbelasting opleveren voor spieren die moeten compenseren.

 

Anatomie van de enkel

Het scheenbeen vormt samen met het kuitbeen de enkelvork. De enkelvork ligt op het sprongbeen dat gemaakt is op het dragen van de enkelvork. Om de enkel van stabiliteit te voorzien, liggen er sterke gewrichtsbanden en pezen rondom de enkel. Het kraakbeen op elk botdeel zorgt voor een glad oppervlak waardoor de beweging soepel in het gewricht kan plaatsvinden.

Symptomen

Enkelklachten kunnen acuut ontstaan, zoals bijvoorbeeld een verzwikking van de enkel. Dit is goed te herkennen aan de zwelling en de scherpe pijn die ontstaan. Maar de klachten kunnen ook geleidelijk aan ontstaan, door bijvoorbeeld verkeerd schoeisel of standsafwijkingen van de voet.

Knieklachten Enkelklachten Chiropractor MoveWell

Oorzaken enkelklachten

Beschadiging van enkelbanden, kraakbeen of het gewrichtskapsel kan pijnklachten met zich meebrengen waardoor het gewricht minder wordt belast. Instabiliteit ligt vaak ten grondslag bij de ontwikkeling van enkelklachten. Veel voetballers zijn bekend met een verrekking of een verdraaiing van de enkelbanden. Daarnaast zijn er ook chronische aandoeningen van de enkel zoals reuma of blijvende enkelbandschade. Lees hier over de ervaring van een patiënt. 

Enkelklachten

Typische enkelklachten

 

Verzwikking of verstuiking van de enkel

Veel sporters zijn bekend met een verzwikking of verstuiking van de enkel. Vooral bij balsporters en sporten waarbij sprongen worden gemaakt, is de kans groter om een enkelblessure op te lopen. Het verschil tussen een verzwikking en een verstuiking van de enkel: bij een verzwikking zijn de enkelbanden verrekt en is er minimale schade opgelopen. Bij een verzwikking zijn de enkelbanden verrekt of gescheurd en houden de klachten langer aan dan enkele dagen. De meest voorkomende verzwikking/verstuiking is een situatie waarbij de voet naar binnen klapt. De buitenste enkelbanden raken hierbij het meest beschadigd.

Instabiliteit

Enkelinstabiliteit kan het gevolg zijn van blessures aan de enkelbanden die vaak voorkomen en niet goed herstellen. De instabiliteit zorgt ervoor dat er compensatie gaat optreden omdat de enkel niet meer alle krachten kan dragen. Hierdoor kan er overbelasting ontstaan bij spieren die deze rol willen overnemen en daardoor harder moeten werken. Daarnaast kan een enkel harder slijten omdat de enkel anders wordt belast.

Artrose

Ook in de enkel kan artrose voorkomen. Door enkelinstabiliteit wordt de druk op de enkels niet meer goed verdeeld. De slijtage kan hierdoor eerder toenemen. Bij slijtage van een gewricht is het kraakbeenlaagje versleten waardoor de beweging in een gewricht minder soepel verloopt. Hierdoor kunt u stijfheidsklachten ervaren.

Behandeling enkelklachten

Chiropractie MoveWell kan u helpen bij klachten aan de enkel(s). Na een zorgvuldig onderzoek van de enkel zal het behandelplan met u worden besproken. Het ‘3 stappen beter’-plan kan de uitkomst zijn voor alsmaar terugkerende klachten. U pakt niet aan de klachten aan, maar juist de oorzaak van uw klachten. Lees hier meer over een behandeling bij Chiropractie MoveWell.