Kaakklachten | Chiropractie MoveWell

Kaakklachten

Kaakklachten

Kaakklachten zijn vaak een verzamelnaam voor klachten die terug te voeren zijn op het kaakgewricht, de kauwspieren en gerelateerde structuren. Dit wordt ook wel temperomandibulaire disfunctie genoemd. De klachten die hier uit voortkomen ontstaan meestal door overbelasting van de kauwspieren.

Anatomie van de kaak

Het kaakgewricht is het gewricht dat de schedel maakt met de onderkaak. Het is een complex en uniek gewricht dat een zogenoemde gepaarde beweging genereert. Dit betekent dat het linker en rechter kaakgewricht tegelijk moeten bewegen. De bovenkaak daarentegen kan niet bewegen, deze zit vast aan je schedel.

 

Symptomen kaakklachten

Veel voorkomende symptomen zijn klikken van de kaak, pijn en beperkte beweeglijkheid. Als er niks aan de kaakproblemen wordt gedaan kan de pijn erger worden en in en om het gewricht zitten en zelfs uitstralen naar het voorhoofd, nek en schouders. Ook klachten zoals oorpijn een vol gevoel en suizen kunnen afkomstig zijn van het kaakgewricht.

kaakklachten

Oorzaken kaakklachten

De belangrijkste factoren die een rol spelen bij het ontstaan van kaakklachten zijn:

  • Tandenknarsen en/of klemmen. Klemmen gaat vaak onbewust
  • Kauwgom kauwen, nagels bijten-
  • Vermoeidheid, stress of spanningen
  • Artrose, reuma
  • Verkeerde lichaamshouding
  • Het slecht op elkaar passen van tanden en kiezen

De ‘ lock’    

Als de banden van het kaakgewricht overrekt zijn of gescheurd, dan kan het de kraakbeenschijf uit het kaakkopje trekken waardoor deze steeds terug moet schuiven bij het openen van de mond. Als deze niet meer terug wilt schuiven met openen van de kaak ontstaat er een bewegingsbeperking wat ook wel een ‘lock’ wordt genoemd. Hierbij kunt u uw mond niet verder openen en/of dichtdoen.

Behandeling kaakklachten

Kaakklachten zijn meestal goed te behandelen. Het is in de eerste instantie belangrijk om uw kaakgewricht en de kauwspieren zo veel mogelijk te ontlasten. Dit kan gedaan worden door te stoppen met nagelbijten, kauwgom kauwen en opletten met hard voedsel.

 

Verder kan het kaakprobleem opgelost worden door te zorgen dat omliggende spieren optimaal functioneren. Hierbij krijgt u een aantal adviezen en oefeningen mee die afgestemd zijn op uw situatie. Er wordt daarbij ook gekeken naar de nek, rug en houding omdat deze ook van invloed kunnen zijn.

 

Uw medewerking is van groot belang, want het succes van de behandeling wordt mede bepaald door de zorgvuldigheid waarmee de instructies worden opgevolgd.