RSI klachten | Chiropractie MoveWell helpt u bij herstel van klachten

RSI klachten

RSI

RSI is een veel voorkomend probleem. Door vele herhalende belastingen kunnen klachten ontstaan en dat is precies wat de vertaling van RSI is namelijk repetive strain injury. RSI klachten worden veel behandeld door de chiropractor bij chiropractie MoveWell. Echter is de chiropractie behandeling niet alleen van belang maar ook het kijken naar hoe deze RSI klachten kunnen worden voorkomen, denk hierbij aan het vermijden van prikkelende activiteiten als ook het uitvoeren van oefeningen en houdingsadviezen.

Hoe ontstaat RSI?

 

Het lange tijd herhalen van dezelfde activiteit kan tot lichamelijk klachten leiden, dit noemen we bijvoorbeeld RSI. Onlangs wordt er een nieuwe term gebruikt namelijk KANS (Klachten aan de Arm, Nek en Schouder). Voor het gemak gebruiken we in deze tekst de bekende term RSI.

 

Om het ontstaan van RSI klachten uit te leggen gebruiken we een voorbeeld. Het muizen (computer) is op zich een lichte inspanning. Echter gebruik je continu hetzelfde spiertje en gewricht. Ook deze weefsels kunnen overbelast raken. Deze spieren en weefsels hebben wel voedingstoffen nodig en moeten afvalstoffen kwijt kunnen. Mocht door de aanhoudende handeling er net iets meer irritatie of schade ontstaan dan het lichamelijk herstel, dan resulteert dit geleidelijk in een klacht. De doorbloeding wordt slechter en de spier raakt geïrriteerd. Uiteindelijk zijn dit hele kleine microblessures bijelkaar die uiteindelijk leiden tot die spreekwoordelijke druppel: de pijnklacht. Vervolgens is elke handeling, het klikken op de muis in dit geval te zwaar en te pijnlijk.

RSI Symptomen

 

KANS klachten bouwen geleidelijke op. De klachten kunnen ontstaan in je schouders, nek en bovenrug, handen en armen. Veelal worden deze klachten ervaren als tintelingen, koud gevoel, pijn en/ of stijfheid.

RSI klachten chiropractie

Typische RSI klachten

 

Er zijn meerdere namen te bedenken voor dezelfde klachten. Typische RSI klachten (of KANS klachten) zijn:

 

  • Muisarm/computerarm.
  • Gameboy duim/ en ander vingerklachten: een verzamelnaam voor klachten als de Whatsapp-vingers en sms-duim. Vele andere namen worden hier aan gegeven.
  • Nek- en middenrugklachten.

RSI chiropractie behandeling

 

De chiropractor zal beoordelen welke factoren een rol spelen en de klachten doen verergeren. Hierbij ligt de focus op de werkactiviteiten en werkhouding. Maar uiteraard ook de houding en de andere dagelijkse activiteiten kunnen prikkelend van aard zijn en leiden tot RSI klachten. Met houdingsadviezen en oefeningen zal de chiropractor hier verbetering in proberen aan te brengen.

 

De chiropractische behandeling focust zich met name op het beter bewegen van de aangedane gewrichten en spieren. Met mobiliserende technieken zal de chiropractor de doorbloeding van de spier verbeteren en de gewrichten optimaal laten bewegen. Zodoende kan dit leiden tot een goed herstel.