Hoe voorkomt u een val? Lees onze tips! | Chiropractie MoveWell

Hoe voorkomt u een val? 3 tips om op de been te blijven

valpreventie-val-voorkomen-hilversum

Hoe voorkomt u een val? 3 tips om op de been te blijven

U hebt vast wel eens iemand horen zeggen: ‘Een ongeluk zit in een klein hoekje!’ Bij onze praktijk zien wij regelmatig mensen die bij een val (ernstige) klachten hebben opgelopen. Dankzij fysiotherapie gaat het herstel vaak sneller en beter, maar liever helpen wij u natuurlijk de val te voorkomen. Daarom heeft onze therapeut Marco van den Heuvel de 3 beste tips om vallen te voorkomen op een rijtje gezet.

1. Oefen uw balans

Een val wordt vaak veroorzaakt door het verliezen van uw evenwicht. Dat gebeurt iedereen weleens. Maar stelt u zich eens voor dat u net op dat moment een klusje aan het doen bent op een wankel trapje. Daarom is het belangrijk om regelmatig uw balans te oefenen. Met een paar minuten per dag komt u al een heel eind: 

  • sta tijdens het tandenpoetsen op één been (zonder iets vast te houden!). ‘s Ochtends links, ‘s avonds rechts. Of andersom natuurlijk. 
  • staat u ergens in de rij? Ga een paar keer even op uw tenen staan. Zo worden uw voetspieren sterker en verbetert uw balans. 
  • probeer uit uw stoel op te staan zonder uw handen te gebruiken. Wilt u het écht goed aanpakken? Doe dit dan 5 keer achter elkaar. Een mini-workout om uw balans te verbeteren.

2. Ga lekker sporten

Bij sporten denken veel mensen aan spieren kweken. Maar ook uw balans wordt beter als u sport. Sporten die balanstraining combineren met bot- en/of spierversterkende oefeningen zijn zelfs nóg beter. Er is altijd wel een sport die bij u past, dus kies er één uit of neem een proefles: 

  • een balsport, bijvoorbeeld volleybal of voetbal
  • een racketsport zoals tennis of badminton
  • een sport die zorgt voor lichamelijke én geestelijke balans, denk aan yoga of tai-chi
  • een buitensport zoals suppen of nordic walking

3. Geef uw voeten de ruimte

Uw voeten gebruikt u de hele dag door om te staan, te lopen, te springen en te rennen. Ze moeten hard werken om uw balans te bewaren. Zorg daarom voor goede schoenen of sloffen die lekker zitten, die uw tenen de ruimte geven en die uw voet goed omsluiten. En geef uw voeten óók in en om uw huis de ruimte. Over rondslingerende rommel, een losliggende mat of een kabel struikelt u snel!

Deze tips helpen u om uw balans te verbeteren, uw spieren sterker te maken en uw kans op vallen te verkleinen.

Wilt u weten hoe MoveWell u kan helpen als u per ongeluk toch valt? Of wilt u meer tips en advies over valpreventie?Vallen hand- en polsklachten ook onder KANS?

Neem contact met ons op via onze website, door te bellen naar 035 760 06 45 of door een mail te sturen naar info@movewell.nl. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.