Whiplash - wat is het - hoe te behandelen | Chiropractie MoveWell

Whiplash

Whiplash

Een whiplash is een snelle, onverwachtse beweging van het hoofd zonder dat het ergens tegenaan botst. In een zeer kort moment wordt de halswervelkolom extreem uitgerekt en achterover gebogen. Deze beweging, die vaak het gevolg is van een auto-ongeluk, wordt een whiplash genoemd. De klachten die hieruit voortvloeien zijn zeer divers. Er kunnen acuut klachten ontstaan, maar ook pas na een paar dagen, maanden of zelfs jaren.

Symptomen

De meest voorkomende klacht bij een whiplash is een pijnlijke, stijve nek. Daarnaast kunnen er ook klachten als hoofdpijn, schouderklachten, rugklachten, misselijkheid, duizeligheid, oorsuizen en uitstralende pijn ontstaan. De uitstralende pijn is dan voelbaar in de armen en/of het gezicht. Maar niet alleen lichamelijke klachten zijn onderdeel van een whiplash. Er kan ook gedragsverandering optreden als gevolg van een whiplash. Het is daarom belangrijk uw klachten niet te onderschatten en binnen 1 á 2 weken uw klachten na te laten kijken.

Slijtage en artrose

Oorzaken

Vaak is een auto-ongeluk de oorzaak van een whiplash. Wanneer de botsing van achteren komt, kunnen de nekspieren zich niet schrap zetten voor een klap. Dit gebeurt wel wanneer de aanrijding van voren komt. Door de onverwachtse klap hebben de nekspieren geen tijd om te reageren en loopt de nek grote schade op. Vanwege de slingerbeweging raken veel structuren in de nek beschadigd en is er deskundige hulp nodig om van uw klachten te herstellen. Lees hier over de ervaring van een patiënt met nekklachten.

Behandeling

Om te herstellen van uw klachten is het belangrijk om goed rust te nemen. Al is rust nemen vaak moeilijk toe te passen in het dagelijks leven. Bij Chiropractie MoveWell kunt u bespreken wat de beste manier van bewegen voor u is. Lees hier meer over een behandeling bij Chiropractie MoveWell.