Artroseklachten behandelen in Hilversum?

Gewrichten worden continu zwaar belast, dit kan uiteindelijk resulteren in een blessure. Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening. Vaak is artrose geen enkel probleem en kan je er heel oud mee worden zonder klachten. Maar de belastbaarheid en de beweeglijkheid van het gewricht kunnen ook steeds minder worden. Dit kan uiteindelijk resulteren in pijn, stijfheid en bewegingsbeperking.

 

Chiropractie en fysiotherapie biedt een oplossing voor deze klachten!

Wat is Artrose en hoe behandelen wij artroseklachten?

De kwaliteit van ons kraakbeen gaat met de jaren iets achteruit. Hierbij is er sprake van geleidelijke afbraak van het kraakbeen en verandering van het botoppervlak. Dit slijtageproces noemen we artrose.

Een chiropractor of fysiotherapeut behandelt geen artrose, maar de klachten die hieruit voortkomen, onder andere door de beweging te verbeteren. De meest voorkomende klachten zijn pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen.

Is artrose altijd pijnlijk?

De meeste voorkomende klachten bij artrose zijn pijn en stijfheid. De artrose of slijtage is helaas een onomkeerbaar proces. Gelukkig geeft een gewricht met artrose niet altijd klachten! Een juiste beweging kan de klachten minimaliseren of verdwijnen. Chiropractie en fysiotherapie kan helpen voor deze klachten. Op deze pagina leggen wij alles over artrose uit en hoe onze behandeling werkt.

Wat is de anatomie van het gewricht?

Een gewricht is een scharnier tussen twee botten. Het uiteinde van deze twee botten heeft kraakbeen. Dit kraakbeen is glad en beweegt soepel over elkaar heen. Het aanwezige gewrichtsvloeistof zorgt voor een goede smering van het gewricht. Een stug kapsel zit om het gewricht. Om het gewricht lopen ook banden die het gewricht stabiel houden.

Hoe ontstaat artrose?

Vanaf het twintigste levensjaar wordt het kraakbeen geleidelijk steeds iets minder gesmeerd en kan er wrijving optreden bij beweging. De kwaliteit van het gewichtskraakbeen gaat ook iets achteruit. Mede hierdoor wordt de belastbaarheid en de beweeglijkheid van het gewricht minder. Dit kan resulteren in pijn, stijfheid en bewegingsbeperking.

Slijtage ontstaat voornamelijk op de gewrichten waar veel gewicht op rust, zoals de knieën en heupen, maar ook delen in de rug en nek kunnen aangetast raken. Slijtage kan geleidelijk ontstaan. Hoe en waarom is vaak onduidelijk. Echter zijn er een aantal risicofactoren. Een trauma van het gewricht zoals door een auto-ongeluk of sportletsel kan het gewricht eerder doen slijten. Of door het continue belasten van het gewrichten op een verkeerde manier, denk aan herhalende zware bewegingen.

"Rust roest"

“Bewegen, bewegen, bewegen. In het goed bewegen en leren ontlasten ligt de oplossing om de klachten van artrose aan te pakken.”

Bij wie komt artrose voor?

Slijtage is niet tijdsafhankelijk. Zelfs in de skeletten van Neanderthalers zijn sporen van artrose gevonden. Slijtage beperkt zich niet alleen tot de mens. Het komt vooral voor bij gewervelden zoals vogels, vissen en zoogdieren. Behalve bij vleermuizen en luiaards, die hun hele leven ondersteboven hangen, waarbij er maar weinig gewicht op hun gewrichten rust. Waarom sommige mensen wel last krijgen van artrose en andere niet, is niet bekend.

Artrose komt vooral voor bij mensen boven de 70 jaar echter begint slijtage van het kraakbeen al vaak op 35 jarige leeftijd. Artrose komt ongeveer de helft keer zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Daarnaast speelt erfelijkheid een rol.

Voldoende beweging is ook erg belangrijk. Het tegenovergestelde, namelijk rust, heeft vaak eerder een negatief resultaat voor het gewricht dan positief. Het doel is het gewricht beweegbaar te houden, dit komt de smering van het gewicht ten goede. Gewicht op het gewricht kan ook slijtage versnellen. Zwaarlijvigheid kan resulteren in een grote kans op artrose.

Wat zijn de symptomen bij artrose?

Klachten zijn onder andere pijn en stijfheid. Zwelling en / of verdikking van het gewricht en beperkte beweging of flexibiliteit. Er is vaak een diepe pijn voelbaar in het gewricht. Klachten zijn voornamelijk voelbaar vroeg in de morgen of na rust, voornamelijk in het begin bij het bewegen van de gewrichten. Artrose in een verder stadium laat vaak meer constante klachten zien.

De aanpak van artrose door de chiropractor

Lichamelijk onderzoek

onderzoek stenose rug

De chiropractor bij MoveWell zal in het eerste consult een beeld willen krijgen van uw algehele gezondheid. Na specifieke vragen over uw klachten, volgt een grondig lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt vooral gekeken naar de beweeglijkheid van uw gewrichten. De chiropractor kan dan inschatten of artrose de oorzaak is van uw klachten.

Diagnostisch onderzoek

echografie

De chiropractor zal geïnteresseerd zijn in eventueel eerder genomen röntgenfoto’s of ander diagnostisch onderzoek om zijn behandelplan te kunnen opstellen. Röntgenfoto’s laten vormveranderingen van het gewricht en soms het bot zien.

Neem, indien aanwezig, röntgenfoto’s en mri’s mee naar de chiropractor!

Chiropractie behandeling artrose

hernia rugpijn behandeling

Het doel van de behandeling is de bewegelijkheid te verbeteren en het aangedane gewrichten te ontlasten. Dit doet de chiropractor door middel van specifieke lichte mobiliserende druktechnieken.

Daarnaast beschikt de chiropractor bij MoveWell over verschillende geavanceerde behandeltafels die gewrichten uiterst langzaam kunnen bewegen.

Niet alleen het aangedane gewricht is van belang. De chiropractor zal het gehele bewegingsapparaat onder de loep nemen. Bij nekklachten kunnen bijvoorbeeld compenserende bewegingen in de lage rug ook tot klachten leiden.

Fysiotherapie behandeling artrose

geriatrie fysiotherapie

De fysiotherapeut focust op de beweging van het gewricht en de omliggende stabiliteit. Door middel van mobiliserende technieken, spierontspaningstechnieken en speciale behandelapparaten kan de fysiotherapeut uw klachten behandelen. Oefeningen worden gegeven voor mobiliteit en/of stabiliteit.

Rugscholing

rugcentrum movewell

Indien u artrose van uw rug of nek ervaart dan is het niet alleen van belang om de gewrichten te bewegen maar ook te leren hoe u deze kunt ontlasten. Veelal kan dit door middel van houdingscorrecties, oefeningen en andere adviezen.

Rugrevalidatie

movewell rugrevalidatie

Indien de stabiliteit en conditie van de rug nog matig is, kunt u middels de rugrevalidatie dit aanpakken. Dankzij onze uitgebreide rugrevalidatie en medische fitness kunt u lichaam versterken en de conditie verbeteren.

Welke specialisten kunnen u met uw artroseklachten helpen?

Jarco Schol

Chiropractor

Desiree Griesel

Chiropractor

Sten Hofstad

Chiropractor

Behandeling artroseklachten in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Chiropractie Hilversum?