Zwemmen en rugpijn: Wat moet ik doen?

Over het algemeen is zwemmen een uitstekende vorm van een lage impact oefening die goed is voor de rug en wervelkolom. In tegenstelling tot veel andere sporten, is er bij zwemmen nauwelijks impact op de wervelkolom. Het water ondersteunt het lichaam en neemt alle druk op de gewrichten in het lichaam weg. Voor veel mensen met osteoartritis, andere vormen van gewrichtspijn of rugklachten, kan zwembad therapie en licht zwemmen deel uitmaken van de aanbevolen therapie.

Hoe voorkom ik rugpijn tijdens het zwemmen?

  • Gebruik de correcte techniek tijdens borstslag of borstcrawl; houd je lichaam recht in het water (houd je buikspieren strak) en je hoofd recht in plaats van opgeheven.
  • Zwem met zij- of rugslagen in plaats van buikslagen als je dit fijn vindt.
  • Rol het lichaam zijwaarts en houd de kin ingetrokken wanneer je adem haalt tijdens borstcrawl in plaats van je hoofd naar achteren te gooien. Dit vermindert de beweging van de nek tijdens het zwemmen.
  • Gebruik een snorkel om bewegingen van het hoofd te elimineren tijdens het ademen.
  • Draag een duikbril om onjuiste hoofdbewegingen te verminderen wanneer je water uit je ogen wilt krijgen.
  • Gebruik drijf hulpmiddelen (buizen, boards of zwemvesten) om de correcte techniek te behouden tijdens het zwemmen.

Wat is de oorzaak van rug- en nekpijn tijdens het zwemmen?

De onderrug kan te ver uitgerekt blijven tijdens de schoolslag (of borstcrawl of de vlinderslag). De bovenrug (nek) kan ook repetitief naar achteren getrokken worden wanneer je adem moet halen.

Welke specialisten kunnen u met uw blessure helpen?

Jarco Schol

Chiropractor

Desiree Griesel

Chiropractor

Sten Hofstad

Chiropractor

Chiropractie in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Chiropractie Hilversum?