Op zoek naar geriatrie fysiotherapie in Hilversum?

MoveWell heeft geriatrie therapie en kan u specifiek helpen. In onze praktijk worden niet alleen reguliere fysiotherapiepatiënten behandeld, maar ook geriatrische patiënten. MoveWell is als praktijk hierin gespecialiseerd. Zowel onze kennis, ervaring als ook de materialen en oefenruimte is hierop ingesteld.

Geriatrische patiënten omvatten ouderen die kwetsbaar zijn en patiënten met een gevorderde leeftijd, evenals mensen met complexe gezondheidsproblemen. Als praktijk hebben we nauwe samenwerking met omliggende verwijzers en specialisten.

Wat doet een geriatrie fysiotherapeut?

Een geriatriefysiotherapeut is een fysiotherapeut die zich richt op de zorg voor oudere volwassenen met complexe gezondheidsproblemen en aandoeningen. Het doel van de geriatriefysiotherapeut is om de kwaliteit van leven van deze patiënten te verbeteren en hen te helpen zo onafhankelijk mogelijk te blijven.

Geriatrie fysiotherapie: specifieke ouderenzorg maar niet alléén voor ouderen

De geriatriefysiotherapeut heeft diepgaande kennis van de veranderingen die zich voordoen in het lichaam als gevolg van veroudering. Daarbij heeft zij kennis hoe deze veranderingen van invloed kunnen zijn op de gezondheid en het welzijn van de patiënt. De geriatriefysiotherapeut is ook goed op de hoogte van de verschillende gezondheidsproblemen waarmee oudere volwassenen te maken kunnen krijgen. Hierbij kan gedacht worden aan: hart- en longaandoeningen, dementie, Parkinson, osteoporose, beroerte, MS, ALS en andere ouderdomsaandoeningen.

Wat is het behandelplan van geriatrie fysiotherapeut?

De geriatriefysiotherapeut ontwikkelt een op maat gemaakt behandelplan voor elke patiënt, gebaseerd op hun individuele behoeften en doelen. Dit kan onder meer bestaan uit oefentherapie om de spierkracht en mobiliteit te verbeteren, balanstraining om valrisico’s te verminderen en training in dagelijkse activiteiten om de zelfredzaamheid van de patiënt te vergroten.

Samenwerking van meerdere zorgverleners

Naast de directe behandeling van de patiënt, werkt de geriatriefysiotherapeut vaak samen met andere zorgverleners, zoals huisartsen, specialisten en ergotherapeuten, om ervoor te zorgen dat de patiënt de best mogelijke zorg krijgt. De geriatriefysiotherapeut kan ook advies geven aan familieleden van de patiënt over hoe zij de zorg voor hun naaste kunnen verbeteren en ondersteunen.

Ons motto is ons streven: MoveWell Feel Better

De geriatrie fysiotherapeut heeft als doel om de patiënt te helpen een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te behouden, ondanks de uitdagingen die gepaard gaan met veroudering en complexe gezondheidsproblemen.

Welke opleiding heeft een geriatrie therapeut?

Een geriatrie therapeut wordt je niet zomaar. Uiteraard na voltooing van de fysiotherapie opleiding is het pas mogelijk om verder te specialiseren. De geriatriefysiotherapeut is daarom een specialist op het gebied van fysiotherapie die een vierjarige, gespecialiseerde masteropleiding heeft gevolgd die gericht is op het bieden van zorg aan kwetsbare ouderen. Onze expert heeft een uitgebreide kennis en expertise ontwikkeld in het behandelen van ouderen met complexe gezondheidsproblemen, zoals chronische aandoeningen en mobiliteitsproblemen. Door hun opleiding en ervaring zijn geriatriefysiotherapeuten in staat om op maat gemaakte behandelingen te bieden die rekening houden met de specifieke behoeften van elke patiënt. Zij richten zich op het verbeteren van de mobiliteit, het verlichten van pijn en het verbeteren van de algemene gezondheid en kwaliteit van leven van hun patiënten.

Voorbeelden van klachten in de praktijk

Er zijn diverse klachten waarvoor geriatriefysiotherapie geïndiceerd kan zijn en waar cliënten mogelijk last van hebben. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van dergelijke klachten:

  • Ziekte van Parkinson
  • MS
  • ALS
  • Gebroken heup
  • Dementie
  • Beroerte (CVA & TIA)
  • Valgevaar – Duizeligheid – Balanssproblemen
  • Osteoporose
  • Prothese – revalidatie na operatie
  • Overige neurologische aandoeningen en/of spierziektes

Onze geriatrie doelgroep nader uitgelegd...

Vanaf het vijftigste levensjaar wordt er al gesproken van “oudere” personen, maar wij geloof in de kracht en vitalieit van het lichaam en spreken eigenlijk niet over ‘oud’. Toch kan het lichaam in functie veranderen door de leeftijd. Kijk je bijvoorbeeld vanaf je 75ste levensjaar dan zie je dat bepaalde klachten, blessures en complicaties steeds vaker voorkomen. Mensen worden dan kwetsbaarder, afhankelijker en ervaren een verslechtering van hun gezondheid. Geriatriefysiotherapeuten behandelen deze kwetsbare ouderen, evenals ouderen die lijden aan chronische of langdurige aandoeningen, waar het lichaam iets sneller kwetsbaar wordt. De geriatriefysiotherapeut behandelt daarom ook patiënten met specifieke aandoeningen die nog niet tot de oudere groep behoren, zoals bijvoorbeeld bij een een beroerte of MS.

Om te bepalen of iemand kwetsbaar is, zijn er een aantal fysieke en psychische factoren van belang, zoals een afname in loopsnelheid en fysieke activiteit, gewichtsverlies en mogelijke cognitieve beperkingen.

Wie kan u nu helpen met geriatrie therapie?

Jasper de Vries

Fysiotherapeut

Geriatrie therapie in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, Feel Better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell?