Knieklachten behandelen in Hilversum?

Onze knieën dragen ons gedurende de dag en krijgen daarbij veel te voortduren: traplopen, opstaan uit een stoel en een sprintje naar de bus zijn voorbeelden waarin de knie een grote belasting moet verdragen. Er zijn veel oorzaken mogelijk voor knieklachten waardoor de klachten erg uiteen kunnen lopen. Op deze pagina leest u over de meeste voorkomende knieklachten.

Wat zijn symptomen van knieklachten?

Er zijn veel klachten aan de knie mogelijk. Zo kunt u pijnklachten ervaren, het gevoel hebben dat de knie ‘op slot’ staat, een pijnlijke knie na het sporten of traplopen, of vooral stijfheid bij het opstaan uit bed na een nacht slapen. Dit zijn helaas voor veel mensen herkenbare klachten. Er zijn te veel oorzaken om op deze pagina te bespreken, daarom zullen hieronder de bekendste oorzaken worden genoemd.

Wat zijn oorzaken van knieklachten?

De oorzaak van knieklachten wordt vaak veroorzaakt door overbelasting van het kniegewricht. Dit kan ontstaan door te zwaar trainen, waarbij vooral hardlopen een zware belasting is voor de knieën. Blessures aan de knie komen helaas ook vaak voor. Bijvoorbeeld wanneer de noppen van de schoen in het gras staan geankerd en een grote rotatie in de knie wordt gemaakt. Maar ook door ouderdom worden de knieën aangetast.

Wat is de anatomie van de knie?

De knie is een scharniergewricht die wordt gevormd door het bovenbeen, het scheenbeen en de knieschijf. De knie moet ervoor zorg dat de schokken, die ontstaan tijdens het lopen en rennen, worden opgevangen. Het kniegewricht dankt zijn stabiliteit aan de banden die om het gewricht zijn geweven en de sterke spiergroepen. Het botuiteinde van het bovenbeen past niet goed op het scheenbeen. Daarvoor zijn er tussenschijven van kraakbeen (menisci) die de druk verdelen en als schokdemper dienen. In dit gewricht zijn ook slijmbeurzen aanwezig om de wrijving te versoepelen.

Wat zijn typische knieklachten?

Slijmbeursontsteking

artrose knieklachten uitleg

Na lang op knieën zitten kan de slijmbeurs tussen de huid en de knieschijf gaan ontsteken. Deze vorm van belasting zien we terug in het dagelijks leven, zoals bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken of tuinieren. De ontsteking trekt meestal vanzelf weg. Bij aanhoudende klachten is het raadzaam om een deskundig therapeut te bezoeken.

Gescheurde kruisband

#fysio #fysiotherapie #chiropractie #praktijk #Hilversum #movewell #movewellminute #behandeling #rugklachten #sportfysiotherapie #bekkenklachten #nekklachten

Er bevinden zich twee kruisbanden in het kniegewricht, namelijk: de voorste en achterste kruisband. Beiden hebben de functie om de bewegingen van de knie te geleiden en te remmen. Hiermee wordt ook het verschuiven van het onderbeen vergeleken met het bovenbeen voorkomen. Bij het scheuren van een kruisband ontstaan vaak een bloeding. Hierdoor wordt de knie dik en levert pijnklachten. Meestal is er een knappend geluid hoorbaar bij het scheuren van een kruisband in de knie.

Meniscusletsel (voetbalknie)

Fysiotherapie en chiropractie Hilversum - Movewell Hilversum

De menisci (meervoud van meniscus) moeten grotere druk verdelen over het gewicht. Een scheur in de meniscus kan ontstaan door bijvoorbeeld een snelle draai waarbij het onderbeen niet meedraait. Wanneer een deel van de losgescheurde meniscus klem komt te zitten in het kniegewricht, zal dit worden ervaren als een knie die ‘op slot’ staat.

Jumpersknee (springersknie)

#fysio #fysiotherapie #chiropractie #praktijk #Hilversum #movewell #movewellminute #behandeling #rugklachten #sportfysiotherapie #bekkenklachten #nekklachten

Bij sporten waarbij veel wordt gesprongen, zoals basketbal en volleybal, kan de pees van de knieschijf worden overbelast. De klachten zijn dan vooral te merken tijdens het afzetten en landen.

Gonartrose (slijtage van de knie)

#fysio #fysiotherapie #chiropractie #praktijk #Hilversum #movewell #movewellminute #behandeling #rugklachten #sportfysiotherapie #bekkenklachten #nekklachten

Bij artrose van het kniegewricht is de hoeveelheid kraakbeen op het botuiteinde afgenomen waardoor er slijtage ontstaat. Dit gaat vaak gepaard pijnklachten die voornamelijk bij het bewegen na een periode van rust het hevigst zijn. Daarnaast kan er een krakend geluid bij bewegen optreden.

Welke specialisten kunnen u met uw knieklachten helpen?

Jarco Schol

Chiropractor

Desiree Griesel

Chiropractor

Sten Hofstad

Chiropractor

Angela Gödecke

Fysiotherapeut, Echoscopist

Behandeling knieklachten in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Chiropractie Hilversum?