Wat is chiropractie?

Wereldwijd is chiropractie één van de grootste beroepen in de gezondheidszorg. Chiropractie biedt behandelmethodes voor jong en oud. Op deze pagina geven we een kijkje in het vak chiropractie en haar achtergrond.

Wereldwijd dé rug- en nekspecialist

Een chiropractor behandelt een grote variatie aan klachten waarvan voornamelijk rug- en nekklachten. Voor klachten als hoofdpijn of problemen in bijvoorbeeld de schouder, de knie of andere bewegingsklachten biedt chiropractie ook een oplossing.

Chiropractie is een manuele vorm van therapie

Het woord chiropractie is afgeleid van het Griekse woord “cheiros” wat hand betekent. Het woord “pratto” staat voor beoefenen. Chiropractie betekent dus “met de hand beoefenen” en daarmee een manuele vorm van therapie.

Wat is de oorsprong van chiropractie?

Chiropractie komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten sinds begin 20e eeuw. In 1990 waren er slechts 50 chiropractoren in Nederland. Tegenwoordig zijn er ongeveer 300 geregistreerde chiropractoren bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA). Chiropractie mag dan een kleine beroepsgroep zijn in Nederland, wereldwijd is chiropractie de grootste discipline na medici en tandartsen.

Wat houdt een chiropractie opleiding in?

Chiropractie valt in Nederland vooralsnog onder het kopje aanvullende zorg, gezien er momenteel geen studietraject mogelijk is in Nederland. De Nederlandse chiropractoren hebben een vijfjarige universitaire opleiding genoten, veelal in Engeland. De opleiding verschilt niet veel van geneeskunde, echter is er meer focus op anatomie, neurologie en radiologie. Een chiropractor wordt dusdanig opgeleid om zelfstandig een diagnose te kunnen stellen. Voltooiing van deze opleiding resulteert in de Master of Science graad (MSc.)

Een complete kijk op de beweginsketen

De chiropractor kijkt naar functioneren van het gehele bewegingsapparaat. Als voorbeeld; een klacht aan de nek heeft niet altijd alleen maar te maken met de nek, maar kan bijvoorbeeld gerelateerd zijn aan een oorzaak laag in de rug of heup. Na een uitvoerig onderzoek zal de chiropractor een behandeling op maat met u bespreken.

Een typische behandeling van een chiropractor bestaat uit manipulaties en mobilisaties van gewrichten, spiertechnieken, oefeningen en adviezen over houding en beweging. Voor meer informatie lees hier over de chiropractie behandeling.

Wie zijn onze chiropractie specialisten?

Jarco Schol

Chiropractor

Desiree Griesel

Chiropractor

Sten Hofstad

Chiropractor

Chiropractie in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Chiropractie Hilversum?