Tennis en rugpijn: Wat moet ik doen?

Front- en backhand slagen vereisen veel rotatie en draaiing van de wervelkolom. De tennisservice zorgt voor een overstrekking van de onderrug en verhoogde druk op de gewrichten in de lage rug. Deze beweging van de onderrug kan niet alleen de kleine gewrichten in de wervelkolom en tussenwervelschijven schijven onder druk zetten, maar ook de spieren, bindweefsel en pezen rondom de wervelkolom. De rugspieren moeten tijdens een potje tennis continu de snelle voorwaartse, zijwaartse, maar ook start-en-stop bewegingen ondersteunen. Gaat dit niet goed, dan kan rugpijn ontstaan.

Hoe combineert Movewell chiropractie en cesartherapie in een behandeling?

De Cesartherapeut is essentieel in het aanleren van de correcte beweegpatronen bij een golfswing. Het correct aanspannen van de kleine rug- en buikspieren is belangrijk voor de bescherming van de wervelkolom, tussenwervelschijven en gewrichten. Als de belasting laag wordt gehouden tijdens de swing, dan wordt de kans op klachten verkleind.

Naast de swing is het tillen van de tas en het bukken naar de bal een veelvuldige handeling. Deze houdingen worden vaak verkeerd uitgevoerd. De Cesartherapeut kan u hierbij helpen.

MoveWell heeft de nieuwste lijn rugrevalidatie apparatuur ter beschikking. Door middel van de sensoren kunnen we de beweging van uw rug en bekkenstand goed aanleren. De Cesartherapeut kan daarnaast uw bewegelijkheid en kracht ook opmeten om zodoende uw progressie in kaart te brengen.

Wat zijn oorzaken voor rugpijn door tennis?

Tennis is voor elke leeftijd een fantastische sport om actief en gezond te blijven. In tegenstelling tot rugby is het geen contactsport, dus blessures door fysiek contact zijn zeldzaam. In tegenstelling tot voetbal is er geen team nodig om het te spelen. En in tegenstelling tot veel andere sporten waarbij de speelvelden zeldzaam zijn, zijn tennisvelden in elke buurt te vinden. Je verwacht dat een sport die zo simpel is om op te pakken, wel goed voor je gezondheid moet zijn en dat klopt. Maar houd wel een aantal zaken in je achterhoofd over de veiligheid van je rug.

Hoe ziet een chiropractische behandeling er uit?

De chiropractor zal door middel van een uitvoerig vraaggesprek en lichamelijk onderzoek uw rugklacht onderzoeken. Mocht uw klacht door golf zijn veroorzaakt of verergeren dan kan de chiropractor door middel van de juiste druktechnieken ervoor zorgen dat de rug de juiste mobiliteit krijgt die essentieel is bij de golfswing. Uw klachten en pijn kunnen hierdoor verminderen en zodoende kan u weer focussen op het golfen. Ook kan onze Cesartherapeut u passende adviezen en oefeningen geven.

Hoe voorkom ik rugpijn tijdens het tennissen?

Door al het plotselinge stoppen en starten, spierrekkingen en lichaamsdraaiingen die vereist zijn in tennis, is het niet gek dat veel spelers pijn in de onderrug en andere rug-gerelateerde klachten ervaren. Veel spelers hebben specifiek last van hernia’s, facetpijn, ischias, spondylolisthesis en wervel fracturen. Maar er zijn een aantal simpele manieren om de druk die tennis geeft op je rug te verminderen en je kans op blessures te verlagen. Lees verder voor de vijf dingen die je moet onthouden wanneer je het veld op gaat voor je volgende set.

Win met je warming-up

polsklachten hilversum

Zoals met elke atletische activiteit, is het essentieel dat je je spieren opwarmt voordat je begint met tennissen én ze goed uitrekt wanneer je klaar bent. Dit zal niet alleen de kans op spierpijn verlagen, maar ook de kramp in je onderrug, die vaak wordt ervaren door spelers, verminderen. Het draaien van het lichaam, armcirkels maken en langzaam joggen van het ene deel van het veld naar het andere zijn goede manieren om je spieren op te warmen voor de wedstrijd. Als je chronische rugpijn hebt, kun je ook extra rekoefeningen doen die werken op het deel van de rug waar je last van hebt. Dit kunnen een aantal rek- of krachtoefeningen zijn die je zijn aanbevolen door een MoveWell chiropractor of oefeningstherapeut.

Serveer met een slice

nekpijn behandeling

Serveren is veruit de gevaarlijkste slag in tennis. De manier waarop je lichaam tijdens elke opslag moet draaien en strekken om de bal over het net te slaan is vragen om rugproblemen. En dit is al helemaal van toepassing wanneer je serveert met een topspin. Deze mechaniek vereist namelijk een aanzienlijke overextensie van de onderrugspieren en duwt de lumbale schijven op elkaar. Een rugvriendelijkere opslag is de slice, waarbij je racket de bal van de zijkant raakt in plaats van bovenaf.

Zoek een tennistrainer

#fysio #fysiotherapie #chiropractie #praktijk #Hilversum #movewell #movewellminute #behandeling #rugklachten #sportfysiotherapie #bekkenklachten #nekklachten

Het is belangrijk om de juiste slagtechnieken te leren als het gaat om het voorkomen van rugklachten met tennis. Dit geldt niet alleen tijdens het serveren, maar ook voor volleys, bovenhandse-, en grondslagen. Een professionele coach kan je helpen met het leren van optimale slagposities, manieren om de bal te raken en hoe je na de slag je rug veilig kunt houden. Spelers die rugpijn ervaren kunnen ook hun voordeel pakken met een eenarmige backhand, die de rotatiestress vermindert dat dit schot op je wervels uitoefent. Je coach kan je ook andere wervelvriendelijke technieken leren.

Optimaliseer je uitrusting

#fysio #fysiotherapie #chiropractie #praktijk #Hilversum #movewell #movewellminute #behandeling #rugklachten #sportfysiotherapie #bekkenklachten #nekklachten

Wat je ook doet, ga nooit het tennisveld op met je hardloopschoenen of ander schoeisel dat de multi-directionele bewegingen tijdens tennis niet ondersteunt. Zorg ervoor dat je het juiste tennisracket gebruikt met de juiste snaarspanning. Probeer niet te spelen met zachte of natte tennisballen en bespeel nooit een nat of glad veld.

Bespeel het veld

#fysio #fysiotherapie #chiropractie #praktijk #Hilversum #movewell #movewellminute #behandeling #rugklachten #sportfysiotherapie #bekkenklachten #nekklachten

Wanneer je moet kiezen tussen een hard veld of een synthetisch kleiveld, is het beter voor je rug om het zachte veld te kiezen.

Welke specialisten kunnen u met uw blessure helpen?

Jarco Schol

Chiropractor

Desiree Griesel

Chiropractor

Sten Hofstad

Chiropractor

Chiropractie in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Chiropractie Hilversum?