Thoracic Outlet Syndroom (TOS) behandelen in Hilversum?

Thoracic Outlet Syndroom is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de vaatzenuwbundel in de schouder bekneld raakt. De vaatzenuwbundel is een geheel van bloedvaten en zenuwen die van de nek en borstholte naar de arm loopt. In het schoudergebied raakt de zenuw bekneld, waardoor de zenuw niet meer zo goed signalen door kan geven. Tegelijkertijd wordt de doorstroming in de bloedvaten verstoord. Dit geeft schouderpijn die uitstraalt naar arm of hand en soms zelfs naar nek en achterhoofd. TOS wordt ook wel schoudergordelsyndroom of neuro vasculair compressie syndroom genoemd.

Hoe ontstaat TOS?

De klachten kunnen voortkomen uit de bouw van het lichaam, maar zijn meestal houding gerelateerd. Door langdurig dezelfde houding aan te nemen, bijvoorbeeld achter de computer of bij een beroep waarbij veel bovenhands gewerkt wordt zoals bij kappers, schilders en leraren zijn de risico’s op TOS groter. Maar ook bij lang in de verkeerde houding zitten tijdens het gebruik van de tablet of bij het kijken naar de TV geeft een verhoogd risico.

Wat zijn de symptomen van TOS?

Bij een zenuwbeknelling zijn de verschijnselen meestal verminderde gevoeligheid, tintelingen en spierzwakte in de arm. Ook kan men last hebben van verlies van spiercontrole. Bij een slagader beklemming kan in bepaalde houdingen de bloeddoorstroming van de arm verminderen wat een doof gevoel in vingers als gevolg heeft. Daarnaast, kan er een koude en/of bleke of blauw kleurende arm en hand ontstaan. Vermoeidheidsgevoel in de arm en hand kan ook voorkomen net als oppervlakkige opgezwollen aders en zwakkere hartslag in de pols.

Wat zijn oorzaken van TOS?

Er zijn verschillende plaatsen waar de vaatzenuwbundel bekneld kan raken. Dit is afhankelijk van welke zenuw of bloedvat bekneld is geraakt. De beknelling kan ook voortkomen uit de aanwezigheid van extra ribben in de hals. De bundel kan ook ingeklemd zitten tussen de eerste rib en het sleutelbeen of ingeklemd zijn onder een spier tijdens het heffen van de arm. Ook een ongeval, waarbij het sleutelbeen of de eerste rib gebroken is, kan een oorzaak zijn.

Hoe ziet een behandeling er uit?

Bij MoveWell kunnen wij u helpen uw klachten te verminderen. Onze oplossing bestaat uit een chiropractische behandelingen voor het bevorderen van de bewegelijkheid in de schouder. Tevens het mobiliseren van het sleutelbeen en de eerste rib. Daarnaast geeft onze oefentherapeut houdingscorrecties en oefeningen onder begeleiding. Om de klachten blijvend te verminderen krijgt u oefeningen mee voor thuis. Het is belangrijk dat u de oefeningen regelmatig uitvoert om zo uw houding te verbeteren.

Welke specialisten kunnen u met uw TOS klachten helpen?

Jarco Schol

Chiropractor

Desiree Griesel

Chiropractor

Sten Hofstad

Chiropractor

TOS behandeling in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Chiropractie Hilversum?