Schouderklachten behandelen in Hilversum?

Schouders gebruiken we de hele dag door. Bij het pakken van een bord bovenin de kast, het openduwen van een deur, het aantrekken van een t-shirt, vrijwel bij elke dagelijkse handeling gebruiken we de schouders. Het is daarom ook niet vreemd dat schouderklachten ons beperken in ons dagelijks leven. Om de klacht te begrijpen, is het van belang om de oorzaak van uw klacht te vinden.

Wat zijn symptomen van
schouderklachten?

Schouderklachten kunnen geleidelijk aan ontstaan, maar ook na zware belasting kunnen direct klachten optreden. De pijnklachten kunt u binnen het gewricht of rondom de schouder voelen en kunnen zowel bij beweging als in rust aanwezig zijn. De pijn kan uitstralen richting de nek of de vingers, maar de schouderklachten staan op de voorgrond. Vaak is slapen op de aangedane zijde te pijnlijk en zijn de bewegingen van de arm zeer beperkt.

Wat zijn oorzaken van
schouderklachten?

De meest voorkomende oorzaak van schouderklachten is overbelasting. Lang achtereen dezelfde bewegingen maken kan irritatie in de schouder veroorzaken. De slijmbeurs in de schouder kan hierdoor opzwellen waardoor de spieren niet meer soepel kunnen bewegen. Klachten kunnen optreden bij bewegingen van de arm maar ook wanneer u de armen niet beweegt. De zenuwen in het schoudergewricht kunnen uitstralende pijn veroorzaken. Hierbij kan de pijn uitstralen naar de nek, schouderbladen, elleboog of de vingers.

Wat is de anatomie van de schouder?

De schouder is een gewricht dat bestaat uit een kop en een kom. Door deze verbinding heeft de schouder veel bewegingsmogelijkheden. De grote beweeglijkheid in het gewricht zorgt tegelijkertijd voor instabiliteit van het gewricht. De verbinding van de kop in de kom is niet heel stevig doordat de kop groter is dan de kom. Een schouder ‘uit de kom’ komt dan ook vaak voor.

De structuren rondom het gewricht moeten stevigheid bieden. Structuren als het kapsel, de spieren, pezen en banden rondom het gewricht houden de kop en de kom bij elkaar. Om de spieren soepel te laten bewegen zit er een kussentje gevuld met vocht bij de schouder dat een slijmbeurs wordt genoemd.

Hoe ontstaan schouderklachten?

Een gebogen houding achter de computer, zwaar werk boven je hoofd verrichten, lang achtereen dezelfde bewegingen maken. Dit allemaal zijn situaties waar iedereen wel eens mee te maken krijgt. Vaak denken we niet na over hoe we achter een computer aan het werk zijn, of hoe we iets zwaars uit het bovenste kastje tillen. In het schema hiernaast wordt uitgelegd hoe verkeerde bewegingen kunnen leiden tot een klacht.

Het effect van druk op de wervels

Wanneer er bijvoorbeeld veel dezelfde beweging wordt gemaakt, wordt de druk op het schoudergewricht groter. Door de verhoogde druk zal bij bewegen irritatie in het gewricht ontstaan. Dit geeft een pijnsignaal waartegen wij onszelf willen beschermen. Als er een hoog pijnsignaal is dan trekken de spieren als reactie samen. Het lichaam beschermt je dan om deze plek niet meer te belasten. Belast je de geïrriteerde plek wel, dan kan dit tot meer pijn leiden. De vicieuze cirkel van het ontstaan van schouderklachten kan plotseling opkomen. De vicieuze cirkel kan ook in jaren geleidelijk opbouwen met als gevolg toenemende pijnklachten.

Wat zijn typische schouderklachten?

Peesontsteking

#fysio #fysiotherapie #chiropractie #praktijk #Hilversum #movewell #movewellminute #behandeling #rugklachten #sportfysiotherapie #bekkenklachten #nekklachten

De bewegingen van de schouder worden gecoördineerd door een aantal spieren. De pezen van deze spieren kunnen beschadigd raken door bijvoorbeeld overbelasting. Bij overbelasting zal er irritatie van de pees optreden en zal er een ontstekingsproces plaatsvinden. Hierbij kan er een (lichte) zwelling ontstaan en zal de huid warmer aanvoelen. Zwaar tillen, haar kammen en jas ophangen zijn voorbeelden van bewegingen die vanwege de peesontsteking erg pijnlijk kunnen zijn.

Slijmbeursontsteking

#fysio #fysiotherapie #chiropractie #praktijk #Hilversum #movewell #movewellminute #behandeling #rugklachten #sportfysiotherapie #bekkenklachten #nekklachten

Langdurig dezelfde beweging maken ligt vaak ten grondslag bij het ontstaan van een slijmbeursontsteking. Irritatie van de slijmbeurs zorgt voor zwelling waardoor bewegingen van de arm worden beperkt. Het heffen van arm is zeer pijnlijk in alle richtingen, maar ook zonder het bewegen van de arm zal de pijn blijven aanhouden.

Beknelling van vaten of zenuwen

#fysio #fysiotherapie #chiropractie #praktijk #Hilversum #movewell #movewellminute #behandeling #rugklachten #sportfysiotherapie #bekkenklachten #nekklachten

Door het schoudergewricht lopen belangrijke vaten en zenuwen die bekneld kunnen raken bij het heffen van de arm. Een beknelling kan verschillende oorzaken hebben waardoor de klachten zich ook op verschillende manieren kan uiten. De eerder genoemde peesontsteking en slijmbeursontsteking kunnen de beknelling veroorzaken, maar het kan ook zijn dat de kop van de bovenarm niet goed kan bewegen in de kom. Typische kenmerken van een beknelling is pijn aan de buitenzijde van de schouder, die uitstralende pijn kan geven tot aan de hand. Het heffen van de arm tegen weerstand zal als zeer pijnlijk worden ervaren.

Welke specialisten kunnen u met uw schouderklachten helpen?

Jarco Schol

Chiropractor

Desiree Griesel

Chiropractor

Sten Hofstad

Chiropractor

Angela Gödecke

Fysiotherapeut, Echoscopist

Behandeling schouderklachten in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Chiropractie Hilversum?