Wielrennen en rugpijn: Wat moet ik doen?

Rugspieren worden nauwelijks ondersteund tijdens het wielrennen. Het postuur tijdens wielrennen kan de onderrug spannen, als resultaat van het buigen van de lumbale wervels of het trekken aan het stuur. Posities op fietsen waarbij de nek naar achteren gedraaid, kunnen de nek en bovenrug spannen, al helemaal wanneer de fiets uitgerust is met een aerodynamisch stuur. Zwaar terrein verhoogt de schok en compressie op de wervelkolom, wat uiteindelijk tot rugklachten kan leiden.

Waarom toch wielrennen?

Wielrennen is een populaire vorm van oefening en wordt vaak als sport gekozen door mensen met last van hun onderrug. Wielrennen kan een goede optie zijn om veel redenen:

  • Wielrennen schokt de rug minder dan andere vormen van oefening als joggen of aerobics. Stationair fietsen is vooral fijn voor de wervelkolom en met het aantal spinning lessen die je overal kunt volgen is het mogelijk om een intensieve trainingssessie te behalen met minimale stress voor de onderrug.
  • Sommige mensen met bepaalde rugaandoeningen voelen zich vaak beter in een vooruit- leunende positie op de fiets en vooruit leunend op het stuur. Lumbale spinale stenose is een voorbeeld van een aandoening waarin mensen zich beter voelen in een voorwaarts leunende positie.
  • Voor degenen met een onderrugaandoening waarin een achteruit-leunende zithouding beter voelt, kan een ligfiets de voorkeur hebben. Lumbale degeneratieve discopathie is een voorbeeld van een aandoening waarbij velen een achteruit-leunende positie fijner vinden.

Hoe kan ik rug- of nekblessures voorkomen?

  • Kies voor een fiets die bij je past. Voor alledaagse fietsers, is een mountainbike met een hoog recht stuur (voor een oprecht postuur) en dikke banden (meer schokabsorptie) beter dan een wielrenfiets.
  • Pas de fiets aan zodat deze bij jouw lichaam past. Dit kan je het beste doen met de hulp van een ervaren professional in een fietsenwinkel.
  • Fiets met de juiste techniek; verleg een deel van je gewicht naar je armen en houd je borst hoog; schakel regelmatig tussen verschillende posities.
  • Til regelmatig je hoofd omhoog en omlaag om je nek los te maken en nekklachten te voorkomen.
  • Overleg en bekijk je fietstechniek met een persoonlijke trainer of andere ervaren professional om het beste uit je oefening te halen. Gebruik schokabsorberende fietsaccessoires, waaronder zadels en zadelhoesjes, stuurhoezen, handschoenen en schokdempers op de voorvork.

Hoe kan de chiropractor mijn rugklachten verhelpen?

De chiropractor zal door middel van een uitvoerig vraaggesprek en lichamelijk onderzoek uw rugklacht onderzoeken. Mocht uw klacht door wielrennen zijn veroorzaakt of verergeren dan kan de chiropractor door middel van de juiste druktechnieken ervoor zorgen dat de rug de juiste mobiliteit krijgt die essentieel is voor uw sport. Uw klachten en pijn kunnen hierdoor verminderen en zodoende kan u weer focussen op het wielrennen. Ook kan onze Cesartherapeut u passende adviezen en oefeningen geven.

Welke specialisten kunnen u met uw blessure helpen?

Jarco Schol

Chiropractor

Desiree Griesel

Chiropractor

Sten Hofstad

Chiropractor

Chiropractie in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Chiropractie Hilversum?