Een hernia behandelen in Hilversum?

Een uitstulping van een tussenwervelschijf in de rug of nek wordt ook wel een hernia of Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Deze uitstulping kan tegen een zenuw aandrukken. Hernia’s komen het meeste voor in de onderrug en laag in de nek.

 

Ons rugcentrum is gespecialiseerd in herniaklachten. Gemiddeld zien wij 100 patiënten met nek- en rughernia’s per week. Dankzij ons grote team kunnen wij de klachten op verschillende manieren benaderen. Zo kiezen wij altijd de oplossing die het beste bij u past. MoveWell is een vertrouwd adres voor verwijzers en uit heel Nederland komen patiënten met complexe rug- en nekklachten.

Waarom MoveWell voor uw herniaklachten?

Gezien herniaklachten uiterst kwetsbaar zijn, bent u op zoek naar een specialisme. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van herniaklachten en benaderen uw klacht vanuit verschillende disciplines.

Wij bieden een krachtige combinatie van

ChiropractieFysiotherapieRugscholingRugrevalidatie

Behandeling van acute en chronische herniaklachten

Hoe sneller iemand wordt behandeld hoe beter. Ook al is de pijn niet vol te houden, dan nog adviseren wij u zo snel als mogelijk te komen om de druk van de tussenwervelschijf af te halen.

Juist in het begin kan je veel verschil maken! Wij proberen acute klachten binnen 24 uur te plaatsen. 

De behandeling van een acute of chronische herniaklacht is uiteraard anders. Op deze pagina leest u meer over de aanpak van onze praktijk.

Wat is een hernia?

Tussenwervelschijven zijn een soort kussentjes tussen de wervels. Door de jaren heen kunnen kleine scheurtjes ontstaan in deze schijven. Geleidelijk kan de tussenwervelschijf naar buiten uitpuilen. Dit komt veel voor en hoeft geen enkel probleem te zijn.

Toch kan bij een kleine groep mensen de uitpuiling groter worden, wat vaak resulteert in een plaatselijk ontsteking. Een zenuw komt dan onder druk te staan. Dit noemen we een hernia.

Een hernia doet pijn in de rug, maar ook in het been waar de zenuw naar toe loopt. Bij een nekhernia kan de armzenuw geprikkeld raken, waardoor er naast nekklachten ook klachten merkbaar kunnen zijn in de armen. Druk op de zenuw vergelijken we vaak met het stoten van je telefoonbotje, echter kunnen de sensaties bij iedereen anders zijn. De zenuw is een soort telefoonkabel en het ligt er aan hoe en waar deze zenuw onder druk komt te staan. Typische symptomen zijn zeurende pijn, scherpe pijn, stekende pijn, tintelingen, gevoelloosheid en zwakte.

Op welke leeftijd komen herniaklachten voor?

De gemiddelde leeftijd voor herniaklachten ligt tussen de 20 en 45 jaar. Hernia’s na 45 jaar komen minder vaak voor. Dit komt omdat er naarmate je ouder wordt minder vloeistof aanwezig is om naar buiten te drukken. Toch hoort u het waarschijnlijk wel veel dat iemand herniaklachten heeft na 45 jaar, vaak is dan de oorzaak een hernia samen met plaatselijke artrose (slijtage). MoveWell kan helpen bij deze klachten.

Specialistische zorg voor herniaklachten

Zoek altijd een gespecialiseerde zorgverlener voor herniaklachten. Herniaklachten zijn erg fragiel en moeilijk te behandelen. Praktijk MoveWell biedt u deze expertise!

Wat is de oorzaak van een hernia?

De scheurtjes ontstaan doorgaans geleidelijk als gevolg van een verkeerde lichaamshouding en/of beweging. Weinig afwisseling in de houding (zoals bij veel zittend of staand werk) vergroot de kans op hernia. Hetzelfde geldt voor werk waarbij steeds dezelfde bewegingen worden gemaakt, zoals tillen, veelvuldig bukken en draaien. Soms ontstaat een hernia plotseling door een ongeval.

Hernia is vaak ten onrechte een beladen woord

Hernia is vaak ten onrechte een beladen woord en de grote angst voor mensen die af en toe rugpijn hebben. Er is slechts een zeer kleine groep waarbij een operatie noodzakelijk is. Veruit de meeste herniaklachten kunnen goed behandeld worden zonder operatie! Daarnaast hebben klachten die voelbaar zijn in de benen en/ of armen niet altijd te maken met een hernia.

Chiropractische zorg voor uw hernia

Chiropractie is een in het buitenland te volgen, universitaire opleiding tot wervelkolom specialist. Voor nek- en rugklachten bent u bij ons op het juiste adres. Daarnaast zijn de chiropractoren bij MoveWell gespecialiseerd in herniaklachten. MoveWell heeft geavanceerde apparaten om de herniaklachten te verminderen en/ of te verhelpen.

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek

Lichamelijk onderzoek is van groot belang om tot een goede diagnose te komen. Na een uitgebreide intake en onderzoek kan de chiropractoren inschatten of u een hernia heeft.

Indien er reeds een MRI is gemaakt dan wordt u verzocht deze mee te nemen, gezien deze gebruikt kan worden om de prognose te bepalen en uw verdere behandeltraject in te richten.

De chiropractie behandeling voor herniaklachten

Uiterst lichte en precieze technieken

nekbehandeling hilversum

Een chiropractor gebruikte uiterst lichte en precieze druktechnieken. Deze technieken hebben als doel de wervelkolom te mobiliseren en de druk van de tussenwervelschijf af te halen.

Mobilisatie-tractie behandeltafel

hernia rugpijn behandeling

De chiropractor van MoveWell heeft de keuze uit meerdere behandeltafels waar de druk op de tussenwervelschijf verlicht kan worden.

Decompressie tafel voor herniaklachten

hernia behandeling

De decompressie tafel is een speciale behandeltafel die lichte onderdruk creëert in de rug. Dit is één van de meest innovatieve behandeltafels en helpt goed bij herniaklachten met uitstraling in been of arm.

Fysiotherapie - Rugscholing - Rugrevalidatie voor herniaklachten

Fysiotherapie en herniaklachten

Fysio

De fysiotherapeut zal middels spierontspanningstechnieken en mobilisatietechnieken de mobiliteit van de rug of nek verbeteren. De fysiotherapeut focust op de beweging van het gewricht en de omliggende stabiliteit. Oefeningen worden gegeven voor mobiliteit en/of stabiliteit.

Rugscholing

dr wolff rugscholing

Bij herniaklachten is het van belang te begrijpen wat u wel of niet mag doen, leren te bewegen maar bovenal begrijpen hoe u de rug of nek kunt ontlasten. Veelal kan dit door middel van houdingscorrecties, oefeningen en andere adviezen. De zogenaamde McKenzie therapie wordt vaak toegepast om de spanning op de tussenwervelschijf te verminderen.

Rugrevalidatie

movewell rugrevalidatie

Met de rugrevalidatie van MoveWell wordt uw mobiliteit, kracht, houding en conditie aangepakt om weer te herstellen richting de 100%. Zeker bij herniaklachten kan dit van groot belang zijn om te herstellen en klachten te voorkomen.

Hoe ziet een behandeltraject eruit?

Wij leggen ons behandeltraject uit met ons 3 stappen plan. Iedereen is uniek; zeker bij de behandeling van hernia klachten is het niet mogelijk een standaard behandelingstraject uit te leggen.

Stap 1: Bewegen

bekkenklachten movewell hilversum

Dit is de belangrijkste stap: Hierin kijkt de chiropractor naar het verminderen van uw pijnklachten en andere symptomen. Het doel van de behandeling is om de zenuw uit de ‘beknelling’ te krijgen die is ontstaan door de plaatselijk ontsteking en druk van de hernia. De chiropractor zal door middel van de daarvoor speciaal bedoelde behandeltafels en apparaten een verlichtende tractie / rek uitbrengen op de onderrug of nek.

Door de hernia zal de wervelkolom met haar gewrichten en spieren anders bewegen en de klacht daarom ook in stand kunnen houden. De chiropractor kan hierin specifieke druk uitoefenen op de gewrichten om de beweging te optimaliseren en hiermee ook de klachten te verminderen.

In samenspraak met de fysiotherapeut worden spierontspanningstechnieken en  mobilisatietechnieken toegepast. Mobiliserende oefeningen zullen gegeven worden om de beweging in de rug en/ of nek terug te krijgen. Deze thuisoefeningen zijn van groot belang in het herstel van de hernia.

Stap 2: Stabiliseren

fysiotherapeut hilversum

Stap 1 kan bij een hernia lang duren. Indien de pijnklachten voor een groot deel zijn afgenomen dan kan er begonnen worden met het stabiliseren van de wervelkolom. Rugcentrum MoveWell heeft hier speciale trainingsapparatuur voor. Deze machines hebben lichtgevoelige sensoren die de beweging van uw rug opmerken, zodoende kunt u zeer gericht uw rug trainen.

In vergelijking met andere spierversterkende fitnessapparatuur is de stabilisatielijn bij Rugcentrum MoveWell in eerste instantie gericht op de kleine spiertjes in de rug. Zeker bij het trainen van een kwetsbare rug is het van groot belang dat er niet te veel druk op de rug komt. De training wordt langzaam opgebouwd, zodat u uiteindelijk uw dagelijkse activiteiten weer kunt hervatten.

Stap 3: Functioneren

functioneren

Indien uw rug de goede verhouding van mobiliteit en stabiliteit heeft zal de behandeling worden afgebouwd. De rugrevalidatie therapeut zal met u de risicofactoren doornemen die er bestaan voor het herblesseren van uw klacht. Het belang van een goede houding wordt benadrukt.

De chiropractor zal kijken of de mobiliteit van uw wervelkolom goed is. Een herniaklacht kan zijn sporen nalaten dus het is van groot belang dat u de rug blijft mobiliseren en stabiliseren. De stabilisatiefase wordt ook afgebouwd met telkens iets zwaardere oefeningen.

Sporten is ook belangrijk. Het conditioneel verbeteren van de spieren is essentieel voor een gezonde rug. De chiropractor zal u hierbij adviseren. Uiteindelijk werken we altijd met onze slogan Move Well Feel Better!

Welke specialisten kunnen u met uw hernia helpen?

Jarco Schol

Chiropractor

Desiree Griesel

Chiropractor

Sten Hofstad

Chiropractor

Veel voorkomende vragen bij herniaklachten

Hoe lang duurt een herstelperiode van een hernia?

Het is belangrijk te vermelden dat elke hernia anders is. Soms kan zelfs een hele kleine hernia erg langzaam herstellen, waar een zeer grote hernia ‘als grotere bedreiging’ wordt gezien door het lichaam en in verhouding veel sneller herstelt. Maar het tegenovergestelde kan helaas ook waar zijn. Om toch een antwoord te geven naar tevredenheid, kunnen we gelukkig vermelden dat 80% van de hernia’s binnen 12 weken naar tevredenheid is hersteld.
Het herstel gaat sneller als u uw lichaam op de juiste manier belast en ontlast. Onze fysiotherapeuten en chiropractoren kunnen u daarmee helpen.

Is wandelen verstandig bij een hernia? Of is bedrust verstandig?

De chiropractor en/ of fysiotherapeut zal altijd de activiteiten doornemen die uw klacht verergeren of verminderen. Een groot percentage van de mensen met een lage rughernia heeft een verergering van de klacht met zitten, bukken en draaien. Het kan dan juist verstandig zijn om te lopen en staan.

 

Vroeger was bedrust het devies bij een hernia. Dit wordt nu juist afgeraden. Hoe meer u kunt bewegen hoe beter. Let wel, zolang de klachten in het been niet verergeren.

 

Een kleiner percentage van de mensen krijgt juist met lopen verergering van de klacht. Overleg altijd met uw therapeut hoe u het beste uw dag kan indelen.

Mag je met een hernia werken?

Afhankelijk van de ernst van de hernia kunt u wel of niet werken. Het is altijd eerst van belang te bepalen welke activiteiten de klacht erger maken. De chiropractor of fysiotherapeut is met name geïnteresseerd in welke activiteiten de uitstraling erger maken. Voor een goed herstel moeten deze activiteiten minimaal gedaan worden of vermeden worden.

Indien een hernia verergering van de klachten geeft door het zitten. Dan raden wij zitten af. Probeer dan staand te werken. Is dit ook niet mogelijk, dan wordt liggen aangeraden echter met vele afwisseling. Zodra u langer ligt dan 15 minuten dan wordt u aangeraden om te gaan staan en te bewegen. Het liefst een beweging die prettig voelt. Beweging stimuleert doorbloeding en voorkomt verstijving op de gewrichten en spieren. Wij noemen dit de 15 minuten regel. Wissel elke 15 minuten van houding en beweeg minimaal 3 minuten in een andere houding. Dit is voornamelijk van belang bij acute klachten.

Is een hernia-operatie verstandig?

Kort gezegd en generaliserend. Nee dit is niet verstandig. Zoals eerder aangegeven herstelt maar liefst 80% van de herniaklachten naar tevredenheid binnen 12 weken. Dit wil niet altijd zeggen dat de klachten tot geen klachten herstellen echter wel dat een operatie geen optie meer is. Indien u wel geopereerd wordt dan is operatie gelukkig nog altijd een goede oplossing om van extreme herniaklachten aan te pakken. Echter blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat niet opereren een betere gezondere optie is voor uw rug gekeken na een aantal jaar.

Wekelijks zien wij gemiddeld 100 mensen met herniaklachten. Over het jaar genomen moeten slechts 2-3 patiënten geopereerd worden. Dankzij een uiterst gericht herniaprogramma kunnen wij mensen effectief helpen.

Is een herniaoperatie gevaarlijk?

De kans is klein dat de operatie niet naar wens verloopt. De kans is aanwezig dat een zenuw wordt geraakt gedurende de operatie. Het ontstaan van littekenweefsel kan de klacht vergeren. En een andere hernia kan optreden om de geopereerde hernia heen. Daarom wordt u altijd aangeraden uw hernia conservatief te behandelen. Dat wil zeggen met een rugspecialist, chiropractor en fysiotherapeut. MoveWell beidt u deze expertise.

Hoe verloopt een herstel na een operatie?

Soms kan het onvermijdelijk zijn om te opereren. Gelukkig is de kans klein maar indien er wordt geopereerd kan er nadien littekenweefsel ontstaan. Voor compleet herstel raden wij mensen aan veel te bewegen. Alleen bewegen uiteraard op een verantwoordelijke manier. Uw therapeut bespreekt met u hoeveel u zich dagelijks mag belasten. Welke oefeningen een goede beweging geven aan de wervelkolom en welke juist niet.

Wat is het verschil tussen ischias en een hernia?

Ischias en hernia worden vaak door elkaar gehaald. Het belangrijkste verschil is dus dat ischias geen diagnose is, maar een term die gebruikt wordt voor rug- en beenklachten. Wat is het verschil tussen een hernia en ischias? Vaak zijn hernia en ischias ten onrechte beladen termen en boezemen deze een grote angst in mensen die af en toe rugpijn hebben. Gelukkig is erbij verreweg de grootste groep ischias- en herniaklachten iets aan te doen.

Bij ischias komt er druk op één van de zenuwen die van uw rug naar uw benen lopen, de zogenaamde ischias zenuw. Deze druk kon bijvoorbeeld komen door een hernia. Maar de druk kan ook opbouwen door irritaties en druk die opbouwt op andere plekken, zoals in de bil en bekken. Een zenuwirritatie kan ook ontstaan door artrose, gespannen spieren etc.

Kan ik op een röntgenfoto en MRI mijn hernia zien?

Beide diagnostische onderzoeken worden gebruikt om de rug in kaart te brengen. Hierin is een rontgenfoto een zeer beperkt middel en is voornamelijk bedoel om de benige (kraakbeen) structuren in kaart te brengen. Zo kan je goed zien of iemand artrose heeft of een breukje.

Een MRI wordt gebruikt om een tussenwervelschijf goed in kaart te brengen. Hierin kan gezien wordt of er een hernia is. Ook wordt er gekeken of de hernia druk geeft op een zenuw.

Waarom krijgt niet iedereen een MRI bij herniaklachten?

Het zou voor ons chiropractoren fantastisch zijn als wij altijd beeldmateriaal ter beschikking hebben. Echter is het niet altijd nodig. Indien er een nauwkeurig neurologisch onderzoek wordt verricht dan kunnen we al vrij gerichte uitspraken doen over de staat van uw klacht.

Een MRI procedure kost veel geld. De huisarts zal altijd willen bepalen of de kans groot is op herstel. Indien dit zo is, vaak binnen de 6-12 weken, dan wordt er niet gekozen voor een MRI.

Indien klachten niet afnemen in een bepaalde periode en wanneer er teveel druk op de zenuw komt te staan wat resulteert in uitval, dan zal de huisarts doorsturen naar de neuroloog voor een mri.

Wat zijn de symptomen bij een L4-L5 hernia?

Een L4-L5 hernia kan de zenuw die bij de tussenwervelschijf ligt beknellen. Dit is de tussenwervelschijf die tussen de L4 wervel en L5 wervel inligt. In de meeste gevallen is dat naar één been. Druk kan ook komen op de zenuw die vertakt naar beide benen. Indien de L5 zenuw bedrukt wordt dan kunnen klachten voelbaar zijn aan de zijkant van het onderbeen

Wat zijn de symptomen bij een L5-S1 hernia?

De tussenwervelschijf L5-S1 ligt tussen de L5 wervel en S1 wervel in. Deze tussenwervelschijf kan druk zetten op de S1 zenuw. In de meeste gevallen is dat naar één been. Druk kan ook komen op de zenuw naar beide benen. Indien de S1 zenuw bedrukt wordt dan kunnen klachten voelbaar zijn aan de achterkant van het onderbeen en onderaan de voet.

Wat is het verschil tussen een hernia en stenose?

Een hernia is een beschadiging en uitpuiling van de tussenwervelschijf die drukt tegen een zenuw. Stenose betekent vernauwing van het kanaal. Vernauwing komt veelal door een hernia of door artrose.

hernia rugpijn behandeling

Een hernia behandelen in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons.
Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Chiropractie Hilversum?