Chiropractie | Wat is Chiropractie? | Waarom Chiropractie?

Chiropractie

Chiropractie

Chiropractie biedt behandelmethodes voor jong en oud. Een chiropractor behandelt een grote variatie aan klachten waarvan voornamelijk rug- en nekklachten. Voor klachten als hoofdpijn of problemen in bijvoorbeeld de schouder, de knie of andere bewegingsklachten biedt chiropractie ook een oplossing. Het woord chiropractie is afgeleid van het Griekse woord “cheiros” wat hand betekent. Het woord “pratto” staat voor beoefenen. Chiropractie betekent dus “met de hand beoefenen” en daarmee een manuele vorm van therapie.

Oorsprong Chiropractie

Chiropractie komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten sinds begin 20e eeuw. In 1990 waren er slechts 50 chiropractoren in Nederland. Tegenwoordig zijn er ongeveer 250 geregistreerde chiropractoren bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA). Chiropractie mag dan een kleine beroepsgroep zijn in Nederland, wereldwijd is chiropractie de grootste discipline na medici en tandartsen.

Chiropractie behandeling schouderklachten
opleiding chiropractor

Opleiding Chiropractor

Chiropractie valt in Nederland vooralsnog onder het kopje aanvullende zorg, gezien er momenteel geen studietraject mogelijk is in Nederland. De Nederlandse chiropractoren hebben een vijfjarige universitaire opleiding genoten, veelal in Engeland.

 

De opleiding verschilt niet veel van geneeskunde, echter is er meer focus op anatomie, neurologie en radiologie. Een chiropractor wordt dusdanig opgeleid om zelfstandig een diagnose te kunnen stellen. Voltooiing van deze opleiding resulteert in de Master of Science graad (MSc.)

Chiropractische behandeling

De chiropractor kijkt naar functioneren van het gehele bewegingsapparaat. Als voorbeeld; een klacht aan de nek heeft niet altijd alleen maar te maken met de nek, maar kan gerelateerd zijn aan een oorzaak laag in de rug of heup. Na een uitvoerig onderzoek zal de chiropractor een behandeling op maat met u bespreken.

 

Een typische behandeling van een chiropractor bestaat uit manipulaties en mobilisaties van gewrichten, spiertechnieken, oefeningen en adviezen over houding en beweging. Lees hier meer en bekijk de video over de chiropractische behandeling bij MoveWell.

ischias

Maak nu online een afspraak!