Golf en rugpijn: Wat moet ik doen?

Wekelijks zien wij vele patiënten in de praktijk die golfen en rugklachten hebben. Niet geheel verrassend; onder andere de rotatie en bukkende bewegingen, het tillen van de golfspullen kunnen typisch de onderruggewrichten en spieren overbelasten. Wat kan je hier aan doen? Hoe kan je het voorkomen om toch je hobby te kunnen blijven doen? Wat kan Chiropractie MoveWell voor u betekenen?

Wat zijn rugklachten?

Rugklachten komen veel voor. En helaas zijn alle sporten niet altijd zo goed voor je rug. Rugpijn komt niet alleen door een strakke spier. Rugklachten hebben te maken met spieren, gewrichten, de banden, de tussenwervelschijf, de doorbloeding en de zenuwfunctie. Als deze niet goed functioneren dan krijg je rugklachten.

Gewrichten zijn niets anders dan scharnieren. Als de scharnieren van je deur gaan piepen, dan staat er te veel spanning op. Als de druk blijft aanhouden op de scharnieren en gewrichten dan treedt op een gegeven de spreekwoordelijk druppel op. De irritatie wordt te veel en een pijnsignaal ontstaat. Vervolgens trekken de spieren vast. Vergelijk dit met het leggen van je hand op een hete pan en die snel terugtrekt. Dit gaat vaak geleidelijk door bijvoorbeeld een verkeerde zithouding, stahouding, slaaphouding, golfhouding en ga zo maar door.

Hoe combineert Movewell chiropractie en cesartherapie in een behandeling?

De Cesartherapeut is essentieel in het aanleren van de correcte beweegpatronen bij een golfswing. Het correct aanspannen van de kleine rug- en buikspieren is belangrijk voor de bescherming van de wervelkolom, tussenwervelschijven en gewrichten. Als de belasting laag wordt gehouden tijdens de swing, dan wordt de kans op klachten verkleind.

Naast de swing is het tillen van de tas en het bukken naar de bal een veelvuldige handeling. Deze houdingen worden vaak verkeerd uitgevoerd. De Cesartherapeut kan u hierbij helpen.

MoveWell heeft de nieuwste lijn rugrevalidatie apparatuur ter beschikking. Door middel van de sensoren kunnen we de beweging van uw rug en bekkenstand goed aanleren. De Cesartherapeut kan daarnaast uw bewegelijkheid en kracht ook opmeten om zodoende uw progressie in kaart te brengen.

Golf en rugklachten : de cijfers

Veruit het grootste percentage rugblessures die ontstaan door golf zijn van mechanische aard, dat wil zeggen dat er een bewegingsstoornis is ontstaan die kan resulteren in pijn. Onderstaande tabel laat hierin zien dat veelal de rug geblesseerd raakt bij golf:

Regio Amateur (%) Professional (%) Man (%) Vrouw (%)
Lage rug 15-34 22-24 25-36 22-27
Schouder 8-12 8-12
Elleboog 25-33 7-10 8-33 6-50
Pols 13-20 20-27 18-33 12-36

Onderstaande tabel laat de gemiddelde absentie duur van sport zien door golf indien men geblesseerd raakt.

Regio van de klacht Gemiddelde duur blessure
(dagen)
Middenrug 137,4
Lage rug 69,0
Schouder 36,1
Elleboog 73,8
Pols/hand 55,9

De rugklachten worden hieronder uitgesplitst:

Blessure Beweging Risico factoren Symptomen Behandeling
Lage rugklachten Overbelasting, spier disbalans Slechte swing, stijfheid in bewegen Lokale rugklachten, pijntoename bij beweging, pijnvermindering bij rust. Balans rust/activiteit, pijn beheersing, verbetering core-stabiliteit, stretchen stijve spieren, swing verbeteren
Rughernia Rotatie met druk op de wervelkolom Leeftijd 20-35, degeneratieve aandoening Uitstralende pijn, doof gevoel huid, uitvalsverschijnselen Balans rust/activiteit, pijnbeheersing, injectie, verbetering core-stabiliteit, stretchen stijve spieren
Compressie fractuur Voorwaartse rugbuiging met druk op de wervelkolom Botontkalking Lokale middenrugklachten, versterkte bolling middenrug, pijnvermindering bij rust Balans rust/activiteit, brace/corset

Hoe ziet een chiropractische behandeling er uit?

De chiropractor zal door middel van een uitvoerig vraaggesprek en lichamelijk onderzoek uw rugklacht onderzoeken. Mocht uw klacht door golf zijn veroorzaakt of verergeren dan kan de chiropractor door middel van de juiste druktechnieken ervoor zorgen dat de rug de juiste mobiliteit krijgt die essentieel is bij de golfswing. Uw klachten en pijn kunnen hierdoor verminderen en zodoende kan u weer focussen op het golfen. Ook kan onze Cesartherapeut u passende adviezen en oefeningen geven.

Welke specialisten kunnen u met uw blessure helpen?

Jarco Schol

Chiropractor

Desiree Griesel

Chiropractor

Sten Hofstad

Chiropractor

Chiropractie in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Chiropractie Hilversum?