Hoofdpijn en migraine | Chiropractie MoveWell

Hoofdpijn en migraine

Hoofdpijnklachten

Ongeveer 3.5 miljoen van de Nederlanders heeft last van bijzonder pijnlijke hoofdpijn die niet zomaar over gaat en soms dagen kan duren. Dit heeft veel impact op de kwaliteit van leven en kan daarom als een enorme belemmering worden beschouwd. Vaak zijn er al vele pogingen gewaagd aan het bestrijden van de hoofdpijn. Medicatie, rust en therapie zijn gangbare middelen om hoofdpijn tegen te gaan. Welke aanpak voor uw hoofdpijn het beste werkt leest u op deze pagina.

Anatomie – de nek en het hoofd

De schedel is de beschermer van het gevoelige orgaan in ons hoofd: de hersenen. De spieren van de hals en de nek zorgen voor de beweeglijkheid van het hoofd. De spieren van de nek hechten zich aan de schedel zodat er een beweging ingezet kan worden door het aanspannen van de nekspieren.

Symptomen hoofdpijnklachten

Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad; zeurende hoofdpijn. Soms aan één kant van het voorhoofd, of bij de oogkassen. Het kan ook zijn dat de pijn constant aanwezig is, of juist in periodes. Daarom is het belangrijk om de oorzaak van uw hoofdpijnklachten te achterhalen. Chiropractie MoveWell zal middels een deskundig onderzoek de klacht in kaart brengen en duidelijkheid bieden over uw klacht.

whiplash hoofdpijn nekklachten

Typische hoofdpijnklachten

Migraine

Migraine is een hoofdpijn met een vasculaire oorzaak die vaak voor komt tussen de leeftijd van 15 tot 55. Bij 78% van de migraine gevallen is er een familiegeschiedenis van migraine. Migraine kan opgewekt worden door meerdere factoren zoals hormonen, voedsel (rode wijn, chocolade), vermoeidheid, stress, medicatie, sterke geuren. Één vijfde van mensen met migraine hebben naast hoofdpijn ook last van een aura. Dit is een soort waarschuwing voorafgaande aan de migraine. Vaak is de aura visueel en komt in de vorm van flitsen, flikkeringen, zigzagvormende glitteringen en vlekken. Andere vormen van aura zijn tintelingen in de armen of gezicht en moeite met praten.

 

Migraine hoofdpijn komt door het uitzetten van de bloedvaten in de hersenen die pijnsignalen sturen naar de hersenstam. De pijn bij migraine zit vaak aan eén kant van het hoofd rond het oog en/of de slaap en wordt vaak omschreven als een bonkende pijn. Als de migraine op zijn piek is zijn veel mensen extra gevoelig voor prikkels, zoals aanraking, licht en geluid.

 

Omdat er veel factoren zijn die kunnen leiden tot een migraine aanval is het belangrijk deze te achterhalen en te veranderen. Blokkades in de nek die leiden tot spanning kunnen ook een migraine opwekken. Door naar de levensstijl te kijken van de patiënt en het functioneren van de wervelkolom kan de oorzaak achterhaald worden en zo het aantal migraine aanvallen teruggedrongen worden.

Spierspanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende hoofdpijn en wordt omschreven als een constante zeurende pijn die vaak vanuit de nek naar beiden kanten van het hoofd loopt. De pijn kan gepaard gaan met misselijkheid, pijnlijke en stijve schouders en overgevoeligheid voor geluid en licht. Deze hoofdpijnen kunnen van een uur tot dagen aanhouden en zijn meestal de oorzaak van een slechte houding, stress, vermoeidheid en niet genoeg water drinken.

 

De chiropractor kan met behulp van het 3 stappen plan de beweeglijkheid weer terug brengen en zo de spanning verminderen waardoor de hoofpijn zal afnemen.

Aangezichtspijn

Dit is eigenlijk geen hoofdpijn, maar een pijn in het gezicht. Deze wordt meestal veroorzaakt door een beschadigde zenuw. In sommige gevallen kan de aangezichtspijn voortkomen uit ‘trigger points’ die zich in de spieren in en rondom het gezicht bevinden. Dit noemen we atypische aangezichtspijn. Deze trigger points kunnen pijn naar een andere plek sturen. Hierdoor lijkt het dat de pijn vanuit je gezicht komt, maar kan hij dus ook vanuit de kaakspieren, nekspieren of spieren op het hoofd komen.

 

De chiropractor doet altijd een gedegen onderzoek naar de oorzaak van deze soort klachten en kijkt of deze behandeld kunnen worden of doorverwezen moet worden.