Lage rugklachten | Heeft u lage rugpijn of een stijve rug?

Lage rugklachten

Het is niet vreemd dat u geïnteresseerd bent in het onderwerp lage rugpijn en lage rugklachten. Rugklachten komen veel voor. Volgens het RIVM hebben ongeveer 2,4 miljoen volwassen Nederlanders chronische lage rugklachten. Maar liefst 80% van de bevolking krijgt er wel eens mee te maken. Een kleine groep mensen heeft snel geen klachten meer, echter bij meer dan drie kwart van de patiënten komen rugklachten regelmatig terug of blijven deze aanhouden.

 

Rugklachten kunnen ervaren worden als pijn of stijfheid, dit hangt af van de type rugklachten en hoe lang u de klacht heeft. Ongeveer 90% van de rugklachten kent geen specifieke oorzaak. Deze klachten zijn onder meer het resultaat van overbelasting van de gewrichten, spieren en banden van de wervelkolom. Rugcentrum MoveWell is gespecialiseerd zowel in het behandelen van lage rugklachten als in het trainen van een zwakke rug. Lees graag verder voor meer informatie over lage rugklachten.

Door de rug gegaan. Heel veel last gehad. Chiropractor Hofstad heeft me snel weer op de been gekregen! Professioneel mooie moderne praktijk! Henri S. uit Hilversum

Anatomie van de onderrug

anatomie wervelkolom rug

De onderrug bestaat uit vijf wervels. Dit wordt ook wel de lumbale wervelkolom genoemd; het laatste beweegbare stukje van de wervelkolom. In de  afbeeldingen hiernaast is dit het groene gedeelte van de wervelkolom.Aan de lumbale wervelkolom zit het staartbeen vast, dit is rood gekleurd in de hiernaast staande plaatjes.

 

Tussen de wervels bevinden zich tussenwervelschijven die fungeren als kussentjes ofwel schokabsorbers. Facetgewrichten zitten ook tussen de wervels, deze werken als scharnieren. Samen met de tussenwervelschijf zorgen de facetgewrichten voor optimale beweging van de wervelkolom.

 

De ruggengraat is eigenlijk het huis van de zenuwen. De zenuwen lopen via deze wervelkolom naar buiten het lichaam in. De rug en nek hebben ongeveer zeven lagen spieren, bestaande uit zeer kleine spiertjes tot aan hele grote sterke spieren. Een goed functioneren van de lage rug is alleen mogelijk als de bovenstaande structuren optimaal met elkaar samenwerken. Een lage rugklacht is daarom vaak een blessure aan onder meer de spieren, gewrichten, banden en zenuwen tezamen.

Symptomen lage rugklachten

Symptomen bij lage rugklachten zijn veelal pijn en beperking. De pijn is vaak voelbaar in de onderrug, maar soms ook hoger. De pijn kan door de prikkeling van de spieren en/of zenuwen uitstralen naar de benen. Rugklachten gaan soms gepaard met stijfheid, en kracht- en bewegingsbeperking. De chiropractor bij MoveWell geeft na een uitvoerige intake uitleg over uw type rugklachten. Lage rugklachten kunnen erg verschillen. Het meest voorkomende type lage rugklacht is spit. Andere vormen zijn bijvoorbeeld hernia en ischias.

lage rugklachten behandeling chiropractie

Oorzaken van lage rugklachten

Behandeling hernia chiropractor  Plotselinge oorzaken zoals tillen, vallen, een ongeluk of een verkeerde beweging.
 lage rugklachten uitleg MoveWell  Geleidelijke oorzaken zoals een aanhoudende verkeerde houding (bij zitten, staan of liggen), te weinig lichaamsbeweging, zwakke buik- en rugspieren, veel tillen, bukken en draaien, stress, overgewicht, zwangerschap, ouderdom (slijtage), aangeboren afwijkingen zoals beenlengteverschil.

Hoe ontstaan lage rugklachten?

Het ‘vastzitten’ van één of meer rugwervels of gewrichten veroorzaakt spanning in de onderrug. Zenuwen raken geïrriteerd en de omliggende spieren gaan pijn doen tot de uiteindelijke blessure een feit is. In de afbeelding hiernaast wordt dit nader uitgelegd.

 

Eigenlijk kunnen we gewrichtsklachten makkelijk en beknopt uitleggen aan de hand van de vicieuze cirkel. De meeste rugklachten en andere gewrichtsklachten ontstaan op dezelfde manier, namelijk door overbelasting. Zit u elke dag verkeerd achter het bureau? Slaapt u in een verkeerde houding op een ongemakkelijk bed? Tilt u telkens vanuit de rug? Dan is het niet zo vreemd dat de gewrichten overbelast raken. Op een gegeven moment kan de druk op een gewricht zo hoog worden, dat deze gaat irriteren.

 

Gewrichten zijn niets anders dan scharnieren. Als de scharnieren van uw deur gaan piepen, dan weet u ook dat er te veel spanning op staat. Bij aanhoudende druk op deze scharnieren/gewrichtjes kan de irritatie omgezet worden in een pijnsignaal. Denk hierbij aan de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Het pijnsignaal resulteert in een hogere spierspanning. Ter illustratie: als je hand per ongeluk een hete verwarming raakt, dan trek je die in een reflex snel terug.

lage rugklachten ontstaan

 

Bij rugpijn gebeurt in wezen hetzelfde. Als er een hoog pijnsignaal is dan trekken de spieren als reactie samen. Het lichaam beschermt je dan om deze plek niet meer te belasten. Belast je de geïrriteerde plek wel, dan kan dit tot meer pijn leiden. De vicieuze cirkel van het ontstaan van rugklachten kan plotseling opkomen; dan ‘schiet het in je rug’ zoals bij spit. De vicieuze cirkel kan ook in jaren geleidelijk opbouwen met als gevolg toenemende pijnklachten.

Lees hier over de ervaring van een patiënt met rugklachten. 

Behandeling voor lage rugklachten

lage rugklachten behandelingen

De chiropractor bij MoveWell onderzoekt waar de bewegingsbeperking zit en probeert deze door middel van behandelingen, oefeningen, trainingen en houdingsadvies op te lossen. Lees meer…