Elleboogklachten | Chiropractie MoveWell

Elleboogklachten

Elleboogklachten

Tenniselleboog en golferselleboog. Dit zijn bekende termen als we het hebben over elleboogklachten. Ook als u nog nooit een tennisracket heeft vastgehouden kunt u een tenniselleboog oplopen. Beide termen hebben betrekking op klachten die ontstaan door overbelasting.

Anatomie van de elleboog

De elleboog vormt de verbinding tussen de bovenarm en de onderarm. De biceps zorgen ervoor dat de arm kan worden gebogen, de triceps strekken de arm. Het is een bijzonder gewricht omdat er naast het buigen en strekken, ook gedraaid kan worden in de elleboog. Dat gebeurt tussen het spaakbeen en de ellepijp met de bovenarm. De botten ‘glijden’ als het ware langs elkaar om te kunnen draaien.

Naast de spieren en banden lopen er een aantal zenuwen door de arm. De meeste bekende zenuw van de arm is de nervus ulnaris, die regelmatig wordt overprikkeld bij het stoten van de elleboog. In de volksmond ook wel bekend als het stroombotje.

Symptomen elleboogklachten

Afhankelijk van het probleem in de arm kunt u pijnklachten ervaren bij het handschudden, optillen van de hand, strekken van de arm of juist het buigen. De pijnklachten kunnen ook lokaal zijn, zoals bijvoorbeeld drukpijn op het buitenste uitsteeksel van de elleboog waar. Daarnaast kan de onderarm stijf en gezwollen aanvoelen. Pijnklachten kunnen direct ontstaan na een zware inspanning. Vaker nog gebeurt het dat geleidelijk aan de klachten ontstaan door herhaalde langdurige belasting.

Behandeling chiropractie elleboog
MoveWell Hilversum chiropractie

Oorzaken van elleboogklachten

Wanneer er sprake is van een tenniselleboog heeft dit vaak te maken met overbelasting van de polsstrekkers. De spieren die verantwoordelijk zijn voor het strekken van de pols, hebben te lang dezelfde houding vastgehouden of zijn geïrriteerd. Langdurig werken achter een computer, maar ook metselen, timmeren of schilderen zijn activiteiten waarbij de pols te maken krijgt met langdurige belasting. De spieren die de pols aansturen hechten zich aan bij de elleboog waardoor de klachten bij de elleboog voelbaar zijn en de onderarm als een massief blok kan aanvoelen. Golferselleboog kent dezelfde symptomen, al zijn deze klachten meer aan de binnenzijde van onderarm voelbaar.

Typische elleboogklachten

Zoals u heeft kunnen lezen zijn er twee bekende klachten aan de elleboog, namelijk de tenniselleboog en de golferselleboog.

Tenniselleboog
De tenniselleboog kenmerkt zich met name door de pijn aan buitenste botpunt van de elleboog. Het strekken van de arm is hierbij beperkt en zal vooral ‘s ochtends klachten als stijfheid en een zwaar gevoel geven.

Golferselleboog
De golferselleboog geeft juist pijnklachten aan de binnenste botpunt van de elleboog. Hierbij is het buigen en het naar buiten draaien van de arm pijnlijk. Lees hier over de ervaring van een patiënt met elleboogklachten.

Behandeling van elleboogklachten

De chiropractor zal een deskundig bewegingsonderzoek uitvoeren zodat de klacht goed in kaart kan worden gebracht. Om de bewegingen in de elleboog te corrigeren beschikt de chiropractor van MoveWell over specifieke technieken. Om een goed resultaat te behouden is het nuttig om doelgerichte oefeningen uit te voeren. Deze oefeningen dragen bij aan een gezond beweeggedrag zodat u de kans op terugkeer van klachten minimaliseert.