Golf en rugpijn? | Chiropractie MoveWell kan u helpen

Golf – Rugpijn

Golf-zonder-rugpijn dagen bij Chiropractie MoveWell

Wij bieden u graag de mogelijkheid om kennis te maken met Chiropractie MoveWell. U bent van harte welkom voor een vrijblijvende screening, bestaande uit een persoonlijk gesprek en onderzoek met de chiropractor en rugrevalidatie therapeut. Om u alvast een indruk te geven over onze praktijk kunt u onderstaande video bekijken, of onze MoveWell-krant lezen:

golf rugpijn

Mag ik u helpen bij uw klachten?

Sten Hofstad chiropractor

Sten Hofstad
Chiropractor

Bekijk mijn online agenda voor een afspraak:

Eerste consult

 

Regulier consult

Golf en rugpijn: wat moet ik doen?

Wekelijks zien wij vele patiënten in de praktijk die golfen en rugklachten hebben. Niet geheel verrassend; onder andere de rotatie en bukkende bewegingen, het tillen van de golfspullen kunnen typisch de onderruggewrichten en spieren overbelasten. Wat kan je hier aan doen? Hoe kan je het voorkomen om toch je hobby te kunnen blijven doen? Wat kan Chiropractie MoveWell voor u betekenen?

golf rugpijn

Wat zijn rugklachten?

 

Rugklachten komen veel voor. En helaas zijn alle sporten niet altijd zo goed voor je rug. Rugpijn komt niet alleen door een strakke spier. Rugklachten hebben te maken met spieren, gewrichten, de banden, de tussenwervelschijf ,de doorbloeding en de zenuwfunctie. Als deze niet goed functioneren dan krijg je rugklachten.

 

Gewrichten zijn niets anders dan scharnieren. Als de scharnieren van je deur gaan piepen, dan staat er te veel spanning op. Als de druk blijft aanhouden op de scharnieren en gewrichtjes dan treedt op een gegeven de spreekwoordelijk druppel op. De irritatie wordt te veel en een pijnsignaal ontstaat. Vervolgens trekken de spieren vast. Vergelijk dit met het leggen van je hand op een hete pan en die snel terugtrekt. Dit gaat vaak geleidelijk door bijvoorbeeld een verkeerde zithouding, stahouding, slaaphouding, golfhouding en ga zo maar door.

Golf en rugklachten : de cijfers

Veruit het grootste percentage rugblessures die ontstaan door golf zijn van mechanische aard, dat wil zeggen dat er een bewegingsstoornis is ontstaan die kan resulteren in pijn.

Onderstaande tabel laat hierin zien dat veelal de rug geblesseerd raakt bij golf:

 

Regio Amateur (%) Professional (%) Man (%) Vrouw (%)
Lage rug
15-34
22-24
25-36
22-27
Schouder
8-12
8-12
Elleboog
25-33
7-10
8-33
6-50
Pols
13-20
20-27
18-33
12-36

Onderstaande tabel laat de gemiddelde absentie duur van sport zien door golf indien men geblesseerd raakt.

 

Regio van de klacht Gemiddelde duur blessure
(dagen)
Middenrug
137,4
Lage rug
69,0
Schouder
36,1
Elleboog
73,8
Pols/hand
55,9

 

De rugklachten worden hieronder uitgesplitst:

Blessure Beweging Risico factoren Symptomen Behandeling
Lage rugklachten
Overbelasting, spier disbalans
Slechte swing, stijfheid in bewegen
Lokale rugklachten, pijntoename bij beweging, pijnvermindering bij rust.
Balans rust/activiteit, pijn beheersing, verbetering core-stabiliteit, stretchen stijve spieren, swing verbeteren
Rughernia
Rotatie met druk op de wervelkolom
Leeftijd 20-35, degeneratieve aandoening Uitstralende pijn, doof gevoel huid, uitvalsverschijnselen Balans rust/activiteit, pijnbeheersing, injectie, verbetering core-stabiliteit, stretchen stijve spieren
Compressie fractuur
Voorwaartse rugbuiging met druk op de wervelkolom
Botontkalking Lokale middenrugklachten, versterkte bolling middenrug, pijnvermindering bij rust Balans rust/activiteit, brace/corset

Brongebruik:

1. Buschbacher, N. Prahlow, S. Dave.(2009). Sports Medicine & Rehabilitation. A sport-specific approach. Wolters Kluwer

golf rugpijn

Concluderend dat rugklachten veelal ontstaan door overbelasting bij de golfswing. Het onderste gedeelte van de wervelkolom kan dusdanig belast worden dat dit kan leiden tot spier en gewrichtsirritatie. De tussenwervelschijf kan daarnaast ook belast worden wat kan resulteren in een lage rughernia.

Hoe kan MoveWell u helpen?

De chiropractor kan je rugklachten verhelpen en/ of voorkomen

 

De chiropractor zal door middel van een uitvoerig vraaggesprek en lichamelijk onderzoek uw rugklacht onderzoeken. Mocht uw klacht door golf zijn veroorzaakt of verergeren dan kan de chiropractor door middel van de juiste druktechnieken ervoor zorgen dat de rug de juiste mobiliteit krijgt die essentieel is bij de golfswing. Uw klachten en pijn kunnen hierdoor verminderen en zodoende kan u weer focussen op het golfen. Ook kan onze Cesartherapeut u passende adviezen en oefeningen geven.

De combinatie behandeling van Chiropractie en Cesartherapie bij MoveWell

 

De Cesartherapeut is essentieel in het aanleren van de correcte beweegpatronen bij een golfswing. Het correct aanspannen van de kleine rug- en buikspieren is belangrijk voor de bescherming van de wervelkolom, tussenwervelschijven en gewrichten. Als de belasting laag wordt gehouden tijdens de swing, dan wordt de kans op klachten verkleind.

 

Naast de swing is het tillen van de tas en het bukken naar de bal een veelvuldige handeling. Deze houdingen worden vaak verkeerd uitgevoerd. De Cesartherapeut kan u hierbij helpen.

 

MoveWell heeft de nieuwste lijn rugrevalidatie apparatuur ter beschikking. Door middel van de sensoren kunnen we de beweging van uw rug en bekkenstand goed aanleren. De Cesartherapeut kan daarnaast uw bewegelijkheid en kracht ook opmeten om zodoende uw progressie in kaart te brengen.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Dit kan op verschillende manieren, namelijk via ons telefoonnummer 035-7600645, e-mail ons via info@movewell.nl, onderstaand formulier of bekijk hieronder direct de online agenda van onze chiropractors en plan zelf uw afspraak in.

Sten Hofstad chiropractor

Sten Hofstad

Chiropractor
Desiree-Griesel

Desiree Griesel

Chiropractor
Jarco-Schol

Jarco Schol

Chiropractor

Uw naam

Uw emailadres

Uw bericht

Hoe bereikt u ons?

Onze praktijk is gevestigd in Medisch Centrum Dudokpark op de 2e etage.

Voor meer informatie:

Chiropractie Hilversum
whiplash hoofdpijn nekklachten
rugrevalidatie oefeningen

Onze missie is om u goed te laten bewegen zonder klachten:

MOVE WELL FEEL BETTER!