Heupklachten

Heupklachten

Heupklachten

Lopen, springen, hurken en bukken zijn bewegingen waarbij het heupgewricht een belangrijke rol speelt. Als de spieren rondom de heup niet goed samenwerken kan er overbelasting ontstaan bij spieren die te hard moeten werken. Maar vaak is niet goed te voelen waar de oorzaak van de pijnklachten ligt. Klachten die voelbaar zijn tot aan de knie, of klachten aan de linker/rechter bilspier kunnen voortkomen uit de onderrug. De chiropractor zal via een deskundig onderzoek de oorzaak van uw klachten achterhalen en het behandelplan met u bespreken.

Anatomie heup

Net als de schouder bestaat het heupgewricht uit een kop en een kom, maar in tegenstelling tot de schouder passen beide botstukken goed in elkaar en vormen een stabiel gewricht. Het kraakbeen op het uiteinde van de botstukken zorgt ervoor dat er niet teveel wrijving ontstaat. Om het gewricht te versterken zijn er sterke banden die kop en de kom bij elkaar houden. Daarnaast sturen en remmen deze banden de bewegingen in het heupgewricht. De spieren maken het bewegen mogelijk.

Symptomen

De meest voorkomende klachten aan de heup zijn stijfheid, bewegingsbeperkingen en pijnklachten. Vaak is de liesstreek de plek van de pijn die door kan stralen over het bovenbeen naar de knie. Door pijn en beperking van bewegingsvrijheid in heup zien we vaak pijnafwijkend bewegingsgedrag. Hiermee komt er meer druk op gewrichten te staan wat kan leiden tot ontsteking van de slijmbeurzen.

Heupklachten behandeling MoveWell

Oorzaken heupklachten

Klachten van de heup kunnen verschillende oorzaken hebben. Zoals eerder gezegd zijn heupklachten niet altijd toe te wijzen aan problemen in de heup. De klachten dienen daarom uitvoerig te worden onderzocht en daarbij de gehele bewegingsketen. Aandoeningen, afwijkingen en blessures kunnen zorgen voor heupklachten.

Behandeling chiropractor heupklachten

Typische heupklachten

De meest bekende heupklachten worden hieronder beschreven:

Artrose

Bij gewrichtsslijtage (artrose) is het gladde kraakbeen op de botuiteinden versleten waardoor de gewrichtsvlakken niet meer soepel langs elkaar glijden. De botuiteinden schuren langs elkaar waardoor het bewegen moeilijker gaat en pijn gaat doen. Artrose in de heup kan het gevolg zijn van een erfelijke aanleg (heupafwijking) of overbelasting van het gewricht (door bijvoorbeeld zwaar lichamelijk werk, zwaar sporten of overgewicht).

 

Slijmbeursontsteking

Slijmbeurzen zorgen ervoor dat botten, spieren en pezen soepel langs elkaar heen bewegen. Door het overbelasten van een gewricht komt er een verhoogde druk op de slijmbeurzen te staan waardoor ze gaan ontsteken. Dit kan ook gebeuren bij een val of een infectie.

 

Heupdysplasie

Bij heupdysplasie is er sprake van een onderontwikkeld heupgewricht. De kop van heup past niet goed in de kom waardoor de kop er makkelijk uit kan glijden. Wanneer de heup helemaal niet meer in de kom komt is er sprake een heupluxatie (been uit de heupkom). Er hoeven geen pijnklachten op te treden bij heupdysplasie maar zonder goede behandeling kan op den duur artrose (slijtage) ontstaan.

Behandeling heupklachten

Afhankelijk van de heupklachten zal de Chiropractor van MoveWell een deskundig bewegingsonderzoek verrichten om vast te stellen wat de oorzaak van uw klacht is. De rug zal tevens worden onderzocht omdat veel heupklachten het gevolg zijn van rugproblemen. Het behandelplan zal volledig worden afgestemd op de oorzaak van uw klachten en uw eventuele bewegingsbeperkingen. In sommige gevallen is het nodig de spierconditie te onderhouden en zullen er doelgerichte oefeningen opgegeven worden om terugkerende klachten te voorkomen.