Hoe ontstaan nekklachten
Het ‘vastzitten’ van één of meer wervels of gewrichten veroorzaakt spanning in de nek. Zenuwen raken geïrriteerd en de omliggende spieren gaan pijn doen tot de uiteindelijke blessure. In onderstaande afbeelding wordt dit nader uitgelegd.
Eigenlijk kunnen we gewrichtsklachten makkelijk en beknopt uitleggen aan de hand van de vicieuze cirkel die hiernaast staat afgebeeld. De meeste rugklachten en andere gewrichtsklachten ontstaan op dezelfde manier, namelijk door overbelasting. Zit u elke dag verkeerd achter het bureau? Slaapt u in een verkeerde houding op een ongemakkelijk bed? Tilt u telkens vanuit de rug? Dan is het niet zo vreemd dat de gewrichten overbelast raken. Op een geven moment kan de druk op een gewricht zo hoog worden, dat deze gaat irriteren.
Gewrichten zijn niets anders dan scharnieren. Als de scharnieren van uw deur gaan piepen, dan weet u ook dat er te veel spanning op staat. Bij aanhoudende druk op deze scharnieren/gewrichtjes kan de irritatie omgezet worden in een pijnsignaal. Denk hierbij aan de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Het pijnsignaal resulteert in een hogere spierspanning. Ter illustratie: als je hand per ongeluk een hete verwarming raakt, dan trek je die in een reflex snel terug.
Bij nekpijn gebeurt in wezen hetzelfde. Als er een hoog pijnsignaal is dan trekken de spieren als reactie samen. Het lichaam beschermt je dan om deze plek niet meer te belasten. Belast je de geïrriteerde plek wel, dan kan dit tot meer pijn leiden. De vicieuze cirkel van het ontstaan van nekklachten kan plotseling opkomen; dan ‘schiet het in je nek ’. De vicieuze cirkel kan ook in jaren geleidelijk opbouwen met als gevolg toenemende pijnklachten.
Lees hier over de ervaring van een patiënt met nekklachten.