Polsklachten | Chiropractie MoveWell kan u helpen

Polsklachten

Polsklachten

Lange werkdagen achter een computer, langdurig steunen op de polsen. Polsklachten zijn vaak het gevolg van overbelasting. Veelvuldig dezelfde beweging maken zorgt voor irritatie in het gewricht en kan daarmee pijnklachten veroorzaken. Voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning van de pols is het essentieel om de pols niet langdurig te zwaar te belasten.

Anatomie pols

De pols is een verbinding tussen acht handbeentjes en de twee botstukken van de onderarm. De handbeentjes liggen dicht op elkaar en worden samen met de botstukken van de onderarm verpakt in een kapsel. Het kapsel biedt niet de stevigheid, daar zorgen de gewrichtsbanden en spierpezen voor. Door de lange smalle spierpezen die op en in het bot aanhechten, ontstaat er een sterke verbinding tussen spierweefsel en bot.

Symptomen

Afhankelijk van de oorzaak van de polsklachten zijn er meerdere symptomen te beschrijven voor polsklachten. Wanneer een val wordt opgevangen door de polsen zal er sprake zijn van een verzwikking. De kapsels en banden rondom het gewricht raken dan overbelast en geven pijnklachten. Er ontstaat een zwelling en meestal is er een verkleuring waarneembaar. Hierdoor zal de pols minder goed bewogen kunnen worden.

polsklachten Behandeling chiropractie MoveWell

Oorzaken polsklachten

De meest voorkomende oorzaak van polsklachten is het opvangen van een val met de polsen. Hierbij kan het kraakbeen in het gewricht beschadigd raken, en banden worden verrekt. Er is dan sprake van een verzwikking. Maar polsklachten kunnen ook geleidelijk aan ontstaan. Een langdurige belasting van de pols(en) kan zorgen voor irritatie van het gewricht en omliggende structuren. Denk hierbij aan langdurig muizen achter de computer, vaak met de nodige spanning om iets af te krijgen. De belasting op het polsgewricht is in eerste instantie goed vol te houden. Maar na loop van tijd kan er toch een zeurend gevoel opspelen. Vaak is dit al teken van spiervermoeidheid.

Lees hier meer over de ervaringen van patiënten.

polsklachten

Typische polsklachten

 

Carpaal tunnelsyndroom

Bij een carpaal tunnelsyndroom heeft de zenuw die via de onderarm naar uw hand loopt te weinig ruimte. In de pols loopt een soort geultje waardoor de zenuw loopt om de hand aan te kunnen sturen. Wanneer er door irritatie van het gewricht een spierpees opzwelt, heeft de zenuw niet genoeg ruimte in het geultje en raakt het bekneld. Hierdoor kunt u klachten ervaren als doofheid van de hand, vaak vanaf de duim tot aan de helft van de ringvinger. Maar ook tintelingen, pijn, gevoelloosheid zijn klachten die bij een carpool tunnelsyndroom passen.

 

Artrose

Net als bij andere gewrichten in het lichaam kan er slijtage optreden in de polsen. Dit kan zijn door ouderdom, reuma of vaak een te hevige belasting op de polsen. Bij slijtage van een gewricht neemt de hoeveelheid kraakbeen af. Hierdoor glijden de botstukken niet meer goed langs elkaar en ontstaat er meer wrijving. Dit zorgt op zijn beurt weer voor een sneller slijtageproces waarbij de botten steeds meer tegen elkaar komen te staan. Dit geeft vaak een krakend geluid en gaat gepaard met pijnklachten.

 

Tenniselleboog/ golferselleboog

Door een tenniselleboog of golferselleboog is het vaak zwaarder om met de pols te bewegen. Bekijk de pagina ‘Elleboog‘ voor meer informatie over een tenniselleboog of golferselleboog.

Behandeling polsklachten

Wanneer de polsen niet goed kunnen bewegen door bijvoorbeeld pijnklachten, dan hoeven de problemen zich niet altijd in de pols te bevinden. De chiropractor van MoveWell zal daarom een deskundig bewegingsonderzoek doen om de oorzaak van uw klachten te achterhalen. Chiropractie MoveWell kan u helpen middels het ‘in 3 stappen beter’-plan. Lees hier meer over een behandeling bij Chiropractie MoveWell.