Hernia klachten -Lage rug en nek hernia- MoveWell helpt!

Hernia

Hernia

Een uitstulping van een tussenwervelschijf in de rug of nek wordt ook wel een hernia of Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Deze uitstulping kan tegen een zenuw aandrukken. Hernia’s komen het meeste voor in de onderrug en laag in de nek.

Hoe ontstaat een hernia?

Tussen de wervels van de wervelkolom liggen de tussenwervelschijven. Deze schijven functioneren als schokabsorberende kussentjes. Door de jaren heen kunnen er kleine scheurtjes ontstaan in de schijf. De scheurtjes in de buitenkant van deze schijf kunnen zo groot worden dat de binnenste taaie kern erdoorheen geperst kan worden. Deze uitstulping kan gaan irriteren en drukken op een zenuwbaan.

 

In een tussenwervelschijf zitten geen gevoelszenuwen. De pijn wordt voornamelijk veroorzaakt doordat de uitstulping tegen de zenuw drukt en de plaatselijke ontsteking. De symptomen en klachten die ontstaan door de hernia hangt af van welke zenuw geïrriteerd is. Een hernia in de lage rug kan ook klachten geven in de benen in de vorm van pijn, tintelingen, gevoelloosheid en zwakte. Bij een nekhernia worden de armzenuwen geprikkeld waardoor ook klachten merkbaar kunnen zijn in de armen.

 

De gemiddelde leeftijd voor herniaklachten ligt tussen de 20 en 45 jaar. De scheurtjes ontstaan doorgaans geleidelijk als gevolg van een verkeerde lichaamshouding en/of beweging. Weinig afwisseling in de houding (zoals bij veel soorten van zittend of staand werk) vergroot de kans op hernia. Hetzelfde geldt voor werk waarbij steeds dezelfde bewegingen worden gemaakt, zoals tillen, veelvuldig bukken en draaien. Soms ontstaat een hernia plotseling door een ongeval.

Lage rugklachten hernia chiropractie
Rugrevalidatie fysiotherapie oefentherapie


Beladen term

Hernia is een vaak ten onrechte een beladen term en de grote angst voor mensen die af en toe rugpijn hebben. Er is slechts een zeer kleine groep waarbij een operatie noodzakelijk is. Veruit de meeste herniaklachten kunnen goed behandeld worden zonder operatie. Daarnaast hebben klachten die voelbaar zijn in de benen en/ of armen niet altijd te maken met een hernia.


Herstel van herniaklachten

Zoals eerder wordt genoemd kunnen hernia klachten met succes behandeld worden. De chiropractor maakt altijd eerst een inschatting van de ernst van de klacht om een prognose te maken. Vaak wordt de uitstraling binnen zes tot acht weken minder. Echter, de plaats en de grote van de uitstulping kan als een soort litteken langdurig aanhouden. De rug is kwetsbaarder doordat de tussenwervelschijf zijn elasticiteit kwijt is. Rugcentrum MoveWell zorgt voor een goede begeleiding met als doel van pijnlijke – naar pijnloze bewegingen te gaan.


De behandeling voor herniaklachten

Rugcentrum MoveWell hanteert het “in drie stappen beter” concept. Iedereen is uniek; zeker bij de behandeling van hernia klachten is het niet mogelijk een standaard behandelingstraject uit te leggen. Onderstaand wordt uitgelegd waar de chiropractor op let en welk behandelingstraject eventueel bij u kan passen.

rugrevalidatie toestellen 1

Stap 1

 

Bewegen – Dit is de meeste belangrijk stap: Hierin kijkt de chiropractor naar het verminderen van uw pijnklachten en andere symptomen. Het doel van de behandeling is om de zenuw uit de ‘beknelling’ te krijgen die is ontstaan door de plaatselijk ontsteking en druk van de hernia. De chiropractor zal door middel van daarvoor speciaal bedoelde behandeltafels een verlichtende tractie / rek uitbrengen op de onderrug.

 

Door de hernia zal de wervelkolom met haar gewrichten en spieren anders bewegen en de klacht daarom ook in stand kunnen houden. De chiropractor kan hierin specifieke druk uitoefenen op de gewrichten om de beweging te optimaliseren en hiermee ook de klachten te verminderen.

 

Mobiliserende oefeningen zullen gegeven worden om de beweging in de rug en/ of nek terug te krijgen. Deze thuisoefeningen zijn van groot belang in het herstel van de hernia.

 

Kijk hier voor de algemene uitleg van chiropractiebehandelingen.

Stap 2

 

Stabiliseren – stap 1 kan bij een hernia lang duren. Indien de pijnklachten voor een groot deel zijn afgenomen dan kan er begonnen worden met het stabiliseren van de wervelkolom. Rugcentrum MoveWell heeft hier speciale fitnessapparatuur voor. Deze machines hebben lichtgevoelige sensoren die de beweging van uw rug opmerken, zodoende kunt u zeer gericht uw rug trainen.

 

In vergelijking met andere spierversterkende fitnessapparatuur is de stabilisatielijn bij Rugcentrum MoveWell in eerste instantie gericht op de kleine spiertjes in de rug. Zeker bij het trainen van een kwetsbare rug is het van groot belang dat er niet te veel druk op de rug komt. De training wordt langzaam opgebouwd, zodat u uiteindelijk uw dagelijkse activiteiten weer kunt hervatten.

Stap 3

 

Functioneren – preventie . Indien uw rug de goede verhouding van mobiliteit en stabiliteit heeft zal de behandeling worden afgebouwd. Uw chiropractor zal met u de risicofactoren doornemen die er bestaan voor het herblesseren van uw klacht. Het belang van een goede houding wordt benadrukt.

 

De chiropractor zal kijken of de mobiliteit van uw wervelkolom goed is. Een herniaklacht kan zijn sporen nalaten dus het is van groot belang dat u de rug blijft mobiliseren en stabiliseren. De stabilisatiefase wordt ook afgebouwd met telkens iets zwaardere oefeningen.

 

Sporten is ook belangrijk. Het conditioneel verbeteren van de spieren is essentieel voor een gezonde rug. De chiropractor zal u hierbij adviseren. Uiteindelijk werken we altijd met onze slogan Move Well Feel Better!